Jump to content

Nagyszülővé válni egészséges!

2017. 04. 18. 09:00

Általában a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra szokták azt mondani, hogy egészségessé teszi az embert, de ebben az esetben utóbbi az unokára is érvényes.

Egy puszi vagy szívből jövő ölelés a nyugalom egy aprócska szikráját gyújtja meg a lélekben, ami aztán menedékül szolgál a legstresszesebb időkben. Egy unoka, aki istenként tekint nagyapjára és nagyanyjára az összetartozás és valakihez tartozás biztonságos érzetén túl, akaratlanul is sokkal többet ad: egészséget.

Az immunrendszert is erősítik

A Virginai Egyetem vizsgálódásai szerint azok a nagyszülők, akik rendszeresen magukhoz ölelték unokáikat sokkal magasabb stressz tűrő képességre tettek szert, ami a magas oxytocin azaz „szeretet” hormon jelenlétének volt köszönhető. A csökkent stresszint hatására a telomerek sem rövidülnek, melyek a hosszú életért felelősek (a stressz csökkenti a telomerek méretét, s az minél kisebbé válik, annál gyorsabban ketyeg a biológiai óra).

A gyerekek az immunrendszert is erősítik, szintén az utóbbiaknak hála, illetve annak, hogy a hirtelen magasra szökő hormonszint megemeli a vérnyomást, ezáltal a sejtek vérbőségét is.

Fizikai aktivitás, akárcsak a fiatalkorban

Az izgő-mozgó palánták a legkényelmesebb nagyszülőket is ráveszik a mozgásra, aminek hála a szervezet is újra rákap a mozgás nyújtotta élvezetekre.

Csökkentik az Alzheimer kialakulásának esélyét

Azok a menopauzán átesett nők, akik akik sok időt töltenek unokáikkal, kisebb eséllyel válnak kognitív betegségek vagy az Alzheimer kór áldozatává, derült ki egy friss amerikai kutatásból. 


További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)