Jump to content

Az életkor előrehaladtával valóban meghízunk?

2017. 05. 11. 09:00

Számos esetben megfigyelhető, hogy az életkor gyarapodásával a testsúly is együtt növekszik. Ennek elkerülése odafigyelést igényel, hiszen csak rajtunk múlik, hogy beállunk-e a sorba vagy az egészséges életmódot választjuk.

A napi kalóriabevitel meghatározza a testsúlyt

A naponta elfogyasztott kalóriák mennyisége alakítja ki a testsúlyt. Tegyük fel, hogy a szervezetnek összesen 2000 kalóriára van szüksége a megfelelő működéshez. Amennyiben ennél többet fogyasztunk, akkor a felesleges kalória zsír formájában elraktározódik és ez, bizony egy idő után szemmel látható változást eredményez. Azonban ha nem többet, hanem kevesebbet fogyasztunk, akkor idővel a testsúlyunk is csökkenni fog, és elérhetjük a megálmodott alakot. Így tehát a tudatos táplálkozás hozzájárulhat a tartós fogyáshoz.

Hogyan kapcsolódik az időskori elhízáshoz?

Az egyes életszakaszokban eltérő mennyiségű kalóriára van szükségünk. Gyerekként, testmagasságtól függően, akár a napi 500-1000 is elegendő, de ahogy növekedünk, úgy nő ez az érték is velünk együtt. Nagyjából 25-30 éves korunkban érjük el a maximumot, ebben a szakaszban kb. 2000 kalória kell a szervezet megfelelő működéséhez.

Ettől kezdve ez az érték fokozatosan csökken, hiszen a korral a magasságunkból és az aktivitásunkból is vesztünk. Azonban sokan továbbra is ugyanannyit fogyasztanak, mint előtte, tehát fokozatosan egyre több felesleges kalóriát visznek be a szervezetükbe. Ha odafigyelünk arra, hogy naponta mikor, mit és mennyit eszünk, akkor könnyen tartható a kalóriakeret. Így nem fordulhat elő, hogy jóval többet eszünk, mint amennyire sszervezetünknek szüksége lenne.

(Forrás: szeniormagazin.hu l Kép: pixabay.com)