Jump to content

A rostos étrend kapcsolata a mellrákkal

2017. 05. 18. 09:05

A rostban gazdag ételek fogyasztása serdülő és fiatal felnőtt korban jelentősen csökkentheti a nőknél a mellrák kialakulásának kockázatát.

A Pediatrics amerikai folyóiratban publikált dolgozat több mint 90 ezer nő adataiból vont le következtetéseket, akik a középiskolai éveik alatti étrendjüket vizsgáló felmérés alanyai voltak. A résztvevők minden négy évben kérdőívet töltöttek ki táplálkozásukról 1991 óta, amikor 22-44 évesek voltak.

A fiatal felnőttként több rostos ételt, különösképpen sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztók körében 12-19 százalékkal kisebb volt a mellrák kialakulásának kockázata.

A serdülőkorban fogyasztott sok rostos étel a kutatók szerint általában véve 16 százalékkal csökkentette a mellrák kialakulásának kockázatát, és 24 százalékkal a menopauza előtt kialakuló mellrák rizikóját.

Az összes megkérdezett tekintetében a fiatal felnőtteknél minden napi 10 grammnyi rostos ételtöbblet - például egy alma vagy két szelet teljes kiőrlésű kenyér - fogyasztása 13 százalékkal csökkentette a mellrákkockázatot.

A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi karának tudósai által végzett kutatás azt mutatta, hogy a gyümölcsök és zöldségek rostjai bizonyultak a leghasznosabbnak a mellrák elkerülésére. Az eredményeket a kutatók azzal magyarázták, hogy a rostban gazdag étrend feltehetően közrejátszik a vér ösztrogénszintjének csökkentésében. Az ösztrogénszint a tudósok szerint szoros kapcsolatba hozható a mellrák kifejlődésével.

 

 

(Forrás: marmalade.hu | szeniormagazin.hu | hirado.hu | Kép: pixabay.com)