Nem érdemes rögtön nagy változásokat bevezetni, mert ahhoz nehezebben tartja magát az ember, és a megszokott ételekről sem kell mindenképpen lemondani. Íme néhány példa:
- a bő zsírban sült húsok helyett készítsük az ételt kevés zsiradékkal serpenyőben, vagy sütıben
- az ételkészítési technológiák közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, sütızacskóban, teflonedényben való készítést
- a köret egy részét váltsuk ki párolt zöldséggel vagy salátával
- zsíros sertés húsok helyett válasszunk sovány sertéshúst, vagy szárnyasokat
- halak közül válasszunk soványabb halakat (tengeri halaknak kedvezıbb a zsírsav összetételük, mint az édesvízieknek)
- a tej és tejtermékek (sajt, túró, tejföl) közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat részesítsük előnyben
- a kenőzsiradékok közül válasszunk alacsony zsírtartalmú, „light” termékeket
- édességek, sütemények, desszertek esetén együnk csak fele annyit, mint előtte, vagy a zsírszegényebb, tej-, vagy gyümölcs alapúakat részesítsük előnyben
- a desszertek édesítésére használhatunk édesítőszert
- ha napközben megéhezünk, együnk gyümölcsöt a zsírosabb, kelt tésztából készült péksütemények helyett
- a pékáruk közül válasszuk a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztből készült, magvas kenyereket (ezek energiatartalma nem kevesebb, mint a fehérlisztből készülteké, azonban magas rosttartalmuknak köszönhetően nagyobb a telítı értékük, így kevesebbel is jóllakunk)
Ha valaki már egyébként is a fentiek szerint táplálkozott, de még így is szeretne pár kilótól megszabadulni a nyárra, az is tehet valamit ennek érdekében: az eddig fogyasztott ételmennyiségeknek csak a ¾-ét egye meg és fokozza a fizikai aktivitást.