Jump to content

Praktikák a mindennapi étkezéshez

2017. 05. 18. 18:05

A mindennapi táplálkozás során az ételkészítésben és az alapanyag-válogatásban tett apró változtatásokkal, praktikákkal a napi elfogyasztott energiamennyiség nagyban csökkenthetı anélkül, hogy ezt bárki is éhezésként élné meg.

Nem érdemes rögtön nagy változásokat bevezetni, mert ahhoz nehezebben tartja magát az ember, és a megszokott ételekről sem kell mindenképpen lemondani. Íme néhány példa:

  • a bő zsírban sült húsok helyett készítsük az ételt kevés zsiradékkal serpenyőben, vagy sütıben
  • az ételkészítési technológiák közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, sütızacskóban, teflonedényben való készítést
  • a köret egy részét váltsuk ki párolt zöldséggel vagy salátával
  • zsíros sertés húsok helyett válasszunk sovány sertéshúst, vagy szárnyasokat
  • halak közül válasszunk soványabb halakat (tengeri halaknak kedvezıbb a zsírsav összetételük, mint az édesvízieknek)
  • a tej és tejtermékek (sajt, túró, tejföl) közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat részesítsük előnyben
  • a kenőzsiradékok közül válasszunk alacsony zsírtartalmú, „light” termékeket
  • édességek, sütemények, desszertek esetén együnk csak fele annyit, mint előtte, vagy a zsírszegényebb, tej-, vagy gyümölcs alapúakat részesítsük előnyben
  • a desszertek édesítésére használhatunk édesítőszert
  • ha napközben megéhezünk, együnk gyümölcsöt a zsírosabb, kelt tésztából készült péksütemények helyett
  • a pékáruk közül válasszuk a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztből készült, magvas kenyereket (ezek energiatartalma nem kevesebb, mint a fehérlisztből készülteké, azonban magas rosttartalmuknak köszönhetően nagyobb a telítı értékük, így kevesebbel is jóllakunk)

Ha valaki már egyébként is a fentiek szerint táplálkozott, de még így is szeretne pár kilótól megszabadulni a nyárra, az is tehet valamit ennek érdekében: az eddig fogyasztott ételmennyiségeknek csak a ¾-ét egye meg és fokozza a fizikai aktivitást.

 

 

(Forrás: szeniormagazin.hu;marmalade.hu;mdosz | Kép: pixabay.com)