Jump to content

Mi egyen a férfi ötvenfelé?

2017. 06. 02. 09:05

Ha nem csak a korosztályra jellemző betegségeket, hanem a pocakosodást is el akarjuk kerülni, bizony nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra, ugyanis minden életszakaszban, másfajta étrendre van szükségünk. Így az ötvenes férfiaknak is.

Nem csak a középkorú nőket fenyegeti az elhízás veszély, hanem a férfiakat is. Noha a gyengébbik nem számára a menopauza okozta változások elkerülhetetlenek, és csak kemény munkával tarthatók kordában, azért a férfiaknak sem árt odafigyelni.

Súlytöbblet, és a szívbaj

A férfiak estében a súlytöbblet sokszor nem hirtelen alakul ki, hanem szépen, lassan, fokozatosan. Azonban évi 1-2 kiló plusz 10 év alatt már 10-20 kilót jelent, ami nagymértékben növeli bizonyos betegségek - pl. a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri betegségek - kialakulásának kockázatát, valamint súlyosbítja a már fennálló betegségeket. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy mit eszünk, és mikor, már csak a szívünk érdekében is.

Magyarországon az egyik leggyakoribb halálozási ok a szív-és érrendszeri megbetegedés, ami a középkorú férfiakat érinti inkább, mint a nőket. A kockázati tényezők általában már fiatalkorban jelen vannak, az évek múlásával halmozódnak, súlyosbodnak. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában környezeti, genetikai tényezők is szerepet játszanak, amelyeket sokszor nem lehet kikerülni. Bizonyos kockázati tényezık megváltoztatásával, elhagyásával azonban a betegségek kialakulásának esélye csökkenthető. Ilyen például a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, a túlzott alkoholfogyasztás. Tehát már magával az értend megreformálásával és a mozgás újrakezdésével is sokat lehet tenni az egészséges, jól működő szívért.

Szívbetegség helyett egészség!

A középkorú férfiakat leginkább érintő komoly betegség elkerülése érdekében nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentése érdekében a táplálkozásban nagy hangsúlyt kell fektetni a túlzott zsírbevitel elkerülésére, a megfelelő kalcium-, magnézium-, szelén-, C-vitamin-, B6-vitamin-, E-vitamin-, polifenol- és a megfelelı mennyiségű élelmi rost fogyasztására.

Utóbbiak első sorban a zöldségekből, gyümölcsökből, és a teljes kiőrlésű gabonából és az abból készült élelmiszerekből szerezhetők be. A fentiek mellett szintén fontos a megfelelő rostmennyiség elfogyasztása, ami az ötvenes férfiak esetében naponta 25 grammot jelent.

Mindezek fontos figyelembe venni, hogy olyan étrendet kövessünk, amelyek főbb jellemzője, hogy a zsír-szénhidrát bevitel aránya 30-55 százalék legyen. A bőséges teljes kiőrlésű gabona-, gyümölcs- és zöldségfogyasztással biztosítható a min. 25 g/nap élelmi rost bevitel. A tej- és húskészítmények közül az alacsony zsírtartalmúakat, az ételkészítéshez használt zsiradékok közül pedig a növény eredetűeket kell előnyben részesíteni. A minıségi vörösbor és a minőségi, magas kakaótartalmú csokoládé is beilleszthető az étrendbe.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, pexels.com)