Jump to content

Veszélyes kerülni a glutént, ha nem is vagyunk érzékenyek rá

2017. 06. 21. 09:05

A lisztérzékenység teljes életmódváltást jelent azoknak, akik kénytelenek betartani az abból fakadó előírásokat, csakhogy a diétát ma már olyanok is alkalmazzák, akik nem is szorulnak rá. 

 

A gluténérzékenyek nem ehetnek péksüteményt, készételeket és bizonyos esetekben (ha az nem a kertből való) zöldalmát sem – ez utóbbinak boltban vásárolt változata azért tilos, mert annak külsejét egy olyan anyaggal fényesítik, ami glutént tartalmazhat.

A szóban forgó adalék a legkülönbözőbb élelmiszerekben, még a darált húsban is előfordulhat, ezért az erre érzékenyeknek nagyon oda kell figyelniük a táplálkozásukra – mondta el a szakértő, aki szerint a gluténérzékenyeknek egy életen át tartó, nagyon szigorú diétát kell követniük, amely nem engedélyezi az alkalmi “csalások” intézményét. A búzát, az árpát, a rozst és esetenként még a zabot is ki kell gyomlálni az étrendjükből – ezt követően ők is voltaképpen mindent megehetnek, csupán másképp kell elkészíteniük a kívánt fogásokat.

Ha nem teszik, az nagyon súlyos következményekkel járhat. „Alattomos kórról van szó” – emelte ki Ignits Dóra dietetikus, aki a cukorbetegséghez hasonlította a gulténérzékenységet, elvégre az akkut módon jelentkező tünetei meglehetősen ritkák, tehát nem minden esetben okoz például hasmenést egy-egy ilyen tartalmú termék elfogyasztása, szervezetünket azonban folyamatosan károsítja. A szakember hozzátette: nem egészséges ugyanakkor diétát tartani, ha az ember nem érzékeny a gluténra.

A szakértő szerint a glutén étrendünkből való kiiktatása nagy divat lett manapság, ám az ilyen jellegű diéta mindössze azok számára javallott – sőt, az egyetlen hatásos gyógymódot jelenti –, akiknél az intolerancia orvosilag is igazolva lett, vagyis a „betegségük” egy ellenanyag- teszttel végzett vérvétel, illetve a bélrendszer károsodását felmérő biopszia útján került megállapításra.

A gluténérzékenységhez roppant változatos tünetegyüttes köthető: egyesek fogyni, míg mások hízni kezdenek; bizonyos személyeknél hasmenés, megint másoknál pedig székrekedés léphet fel – egy biztos: ha felmerül a gyanú, minél előbb ki kell vizsgáltatnunk magunkat, diéta csakis ezek után kezdhető el.

Egy, a nők esetében akár meddőséget is okozó autoimmun betegségről van szó, így annak kiváltó okát – természetéből adódóan – képtelenség meghatározni, ugyanakkor érdemes tudni, hogy amennyiben cöliákia, azaz egy veleszületett kór esete áll fenn, a családi halmozódás is szerepet játszhat: ilyenkor a családtagokat is érdemes letesztelni.

 
(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)