Jump to content

Vallásos vagy? Tovább fogsz élni!

2017. 06. 26. 15:20

Úgy tűnik nem járnak jól az ateisták, sem a magukat két világ közt vallók. Egy a témában készült releváns kutatás szerint ugyanis, a vallásos emberek tovább élnek. Az ok pedig igen egyszerű.

A hosszú élet titkára ezer és ezer tipp és tanács létezik. Ki a jó bort, a nyugalmat vagy a férfimentes életet ajánlja, míg más egyszerűen csak a boldogságot látja a majdhogynem örök élet nyitjának. A Vanderbilt University kutatása azonban egy új alternatívát is megemlít a szokványosok között.

Vallás, és örökélet

A PLOS ONE szaklapban megjelent cikk szerint, minél aktívabban részt vesz valaki a vallásos megmozdulásokban, tehát gyakran jár templomba, és hitét a négy fal között is intenzíven megéli, az általánosságban is jobb egészségügyi állapotnak örvend.

A kutatás során több mint 5000 különféle vallású, etnikai és nemű embert vizsgáltak. Az önkéntes vizsgálati alanyok több mint 60 százaléka rendszeresen járt templomba a kutatás ideje alatt, és aktív résztvevői voltak a vallásos mindennapoknak. A kutatás során az általános egészségügyi állapot, és a templomba járás rendszereségét is górcső alá vették a szakemberek.

A vizsgálódás végeztével egyértelmű összefüggést láttak az aktív templomi jelenlét és a jobb egészségügyi állapot között. A rendszeresen templomba járó emberek fittebbnek bizonyultak, szívük és anyagcseréjük is jobbnak volt mondható, mint azoké, akik nem voltak annyira vallásosak.

A differencia leginkább a 40 és 60 éves korosztálynál volt szembetűnő. Kiegyensúlyozottabbnak és jobb stressztűrő képességűnek bizonyultak, mint kevéssé szertartásos kortársaik.

A hit kapaszkodó

Hogy valójában a hit vagy csak a valakihez, valamihez tartozás tudata gyógyító, pontosabban egészségmegőrző hatású, azt mindenki döntse el maga. Viszont az tény, hogy az embernek szüksége van arra, hogy tartozzon valahová, ami az egészségen kifejezetten jót tesz.

"Az egyén egészségének és szociális kapcsolatainak összefüggése már számos tanulmány témáját adta. Dickerson szerint az ember alapszükségletei közé tartozik a társas világban való valahova tartozás érzése, így tehát egyértelmű a jelenség pszichés egészségre és ezáltal a fizikai egészségre gyakorolt jelentős hatása. Baumeister és Leary ’valahová tartozás’ elmélete szerint az embereknek alapvető szükséglete, hogy pozitív és támogató emberi kapcsolatokat tudjanak kialakítani és fenntartani; és ezek a biztonságos és tartós kapcsolatok kihatással vannak a szubjektív jóllétre. Ugyanakkor a szociális elutasítás és kirekesztés rontja a közérzetet: az észlelt valahová tartozás csökkenti a kortizol szintet,ugyanakkor a társas kirekesztés vagy elutasítás növeli és ezáltal blokkolja az immunrendszert. Számos elmélet bizonyítja, hogy a ’valahová tartozás’ tehát alapvető emberi szükséglet."

(Forrás: szeniormagazin.hu; Deci és Ryan, 1995; Maslow 1970. | Kép: pixabay.com)