Ha egy napra feladjuk húsfogyasztó életmódunk, több hasznunk is származik belőle. Egyrészt testünk változatosabb tápanyagohoz jut a zöldségek, gyömölcsök fokozott bevitele által, másrészt a bolygónak is jót teszünk, mert csökkentjük a szén-dioxid kibocsátást. A szarvasmarhatartás ugyanis rengeteg gázzal köztük extrém magas metán és szén-dioxid kibocsátással jár. Ha egyetlen napig nem eszünk húst máris sokat tettünk a környezetért.
Szerencsére vannak olyan receptek és ételek, amelyek akár ha lé formájában is, de elegendő kalóriát és energiát adnak a szervezetnek, hogy kitartson a nap végéig. Lássuk, mely három finomság válthatja ki a forró napokon a húsfogyasztást, és a konyhában való megsülést.
Ananász Smoothie
Hozzávalók (2 adag):
- 200 g friss ananász
- 1 uborka
- 5 db zeller
- 10g acai bogyópor
- 80 ml kókuszvíz
Elkészítése
Vágjuk fel az ananászt, az uborkát és a zellert. Tegyük őket turmixba és turmixoljuk össze őket. A kész keveréket szitán folyassuk át, hogy a nagyobb darabokat kiszűrjük. Majd adjuk hozzá az acai bogyóport és a kókuszvizet. Alaposan keverjük el, és kész is!
Az ananász egyébként bromelint tartalmaz, ami egy olyan vegyületet, amely felgyorsítja az emésztési folyamatot, és segíti a szervezetben a tápanyagok gyorsabb felszívódását. Az uborka pedig ként és szilíciumot tartalmaz, amely fokozza a test zsírégetését, valamint megakadályozza a puffadást.
Vegyes zöldség Tabbouleh
Nem hallottál még a tabboulehről? A tabbouleh egy remek friss saláta, amiben megtalálható minden, ami miatt a mediterrán és közel-keleti konyhát szeretjük. Tápláló, jó ízű, és nem igényel hosszas elkészítést.
Hozzávalók (2 adag):
- 1 darab karfiol
- 1 darab brokkoli
- 3 darab retek
- 80 g napraforgó paradicsom
- 50 g vöröshagyma
- 30g fekete olívabogyó
- 20g petrezselyem
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál humusz
Elkészítése
Vágjuk le a karfiol és a brokkoli szárait. Tegyük őket turmixba és keverjük addig, amíg kuszkusz állagú nem lesz. Szeleteljük fel a vöröshagymát, és adjuk hozzá a felét a keverékedhez, illetve a citromlé felét is.
Ezután mikrózzuk 45 másodpercig, majd hagyjuk a hűtőben állni egy órát. Közben szeleteljük fel az olajbogyókat.
Miután eltelt az egy óra, vegyük ki a keveréket a hűtőből és adjuk hozzá a citromlevet, a paradicsom és az olivabogyó felét. Alaposan keverjük össze.
Tegyük a keveréket egy tányérra és tetejére a hagymát, olajbogyót, paradicsomot és citromot szórjunk. Végezetül adjunk hozzá egy kis humuszt és kész!