Jump to content

Miért nagyon fontos a folyadékfogyasztás?

2017. 06. 29. 17:05

Nem csak azért, hogy ne száradjuk ki. A megfelelő hidratáció több minden miatt is fontos, mint amit gondolnánk.

Az egészséges életmódnak nem csak a rendszeres testmozgás és a változatos, minden élelmiszercsoportot tartalmazó táplálkozás, de a megfelelı folyadékfogyasztás is elengedhetetlen része.

A felnıtt emberi testet kb. 70 %-ban víz alkotja, így érthetı, hogy folyadék nélkül nem léteznénk. A szervezet működésében a víznek szerteágazó szerepe van:

- a vérkeringés, a megfelelı vérnyomás biztosítása
- emésztési és felszívódási folyamatok
- tápanyagok szállítása, salakanyagok kiválasztása
- sav-bázis egyensúly, ozmotikus nyomás biztosítása
- testhőmérséklet szabályozása
- vizelet hígítása



Az egészséges szervezetben a folyadékfelvétel, illetve -leadás egyensúlya biztosítja a megfelelő működést. Ha a folyadékfelvétel kisebb, mint a -leadás, akkor a szervezetben vízhiányos állapot lép fel, aminek számos káros következménye lehet:

- fáradékonyság, gyengeség, kimerültség
- koncentrálóképesség csökkenése
- szédülés, fejfájás
- nyugtalanság, zavartság
- szapora légzés
- szívdobogásérzés
- izomgörcsök
- a szervezet kiszáradása

A kiszáradásra különösen érzékenyek az idősek és a gyerekek, így az ı esetükben különösen nagy gondot kell fordítani a megfelelő folyadékbevitelre- írja az Országos Magyar Dietetikusok Szövetsége.

Egy felnőtt embernek naponta kb. 2-3 liter folyadékra van szüksége, amelyet részben folyadékfogyasztással (1,5-2 liter), részben a táplálkozás során (levesek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök, stb.) tud fedezni.

A folyadékigényt befolyásolja az életkor, a környezet külső hőmérséklete, a fizikai megterhelés, az izzadás (pl. szaunázás, napozás közben), egyes egészséggel összefüggő állapotok (hányás, hasmenés, láz), alkoholtartalmú italok és magas sótartalmú ételek fogyasztása.

 

(Forrás: szeniormagazin.hu;mdosz Kép: pixabay.com)