Jump to content

A sült krumpli simán megöl

2017. 07. 06. 09:05

Az egyik legkedveltebb köret, amit egy unalmas estén csak úgy önmagában is elropogtatunk, bizonyos mennyiség felett halálos dózisnak minősül. A legfrissebb kutatások arra is rávilágítottak, hogy heti hány alkalom után kezd a fimom étek, méreggé alakulni.

Az imádott köret, amit gyakorlatilag bármihez elkészíthetünk egy friss kutatás szerint halálos lehet. Noha sok vitamint tartalmaz, és életmentő lehet egy kiadós edzés után, heti több mint két alkalomnál történő fogyasztása már ellentétes hatást vált ki.

Az American Journal of Clinical Nutritionban publikált tanulmány összefüggést keresett a krumplifogyasztást és az elhalálozást között. Most pedig úgy tűnik talált is.

A vizsgálat nyolc éven át követett figyelemmel 4440 résztvevőt (57.9 százalékuk nő), akik 45 és 79 éves kor között voltak. A hosszú távú vizsgálat során az alanyok étkezési szokásait és az időszak alatt történt elhalálozás okát. A résztvevők kérdőíves formában nyilatkoztak arról, hogy heti, napi vagy havi hány alkalommal fogyasztanak sült krumplit.

Meglepő, de a 8 éves intervallum alatt a résztvevők közül 236-an meghaltak, és a szakemberek bukkantak összefüggésre a sült krumpli fogyasztás és az elhalálozás között. Viszont azt is hangsúlyozták, hogy nem ok-okozati viszonyban állnak, így egyértelműen nem kijelenthető, hogy a sült krumpli közvetlenül hozzájárul az elhalálozáshoz, de közvetve igen. A szakemberek szerint heti két alkalomnál többszöri sült krumpli fogyasztás, már káros lehet az egészségre.

A sült krumpliról amúgy sincsenek jó véleménnyel a dietetikusok vagy épp az egészséges életmód követői. Tény, hogy sok benne a kalória, a só és a transzzsírsav, amit hogyha egyéb gyorséttermi étellel megbolondítva fogyasztunk csak rontunk a helyzeten.

Nicola Veronese, Padovai National Research tudósa viszont azt mondta a Washington Postnak, hogy pánikra semmi ok, mert „nincs olyan tanulmány, ami konkrétan azt mondja ki, hogy a sült krumpli halálos. Olyanok vannak, amelyek azt mutatják, hogy a sült krumpli fogyasztás hat a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatára, de egyértelmű kijelentés nem létezik”- mondta.

Tehát nagyon nem kell kétségbe esni, csak mérsékelni a sült krumpli fogyasztást, és mellőzni a gyorséttermes kaják rendszeres evészetét. A saláták, és grill húsok is vannak olyan finomak, sőt! Persze azt el kell készíteni, de az egészségért ennyi bele kell, hogy férjen! A sült burgonyát sem kell mellőzni, csupán kevesebbszer kell enni, vagy épp egészségesebb változatban elkészíteni!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)