Jump to content

Miért nem esznek a magyarok elég halat?

2017. 07. 13. 09:05

Sokan nem tudják, hogy a hekk Dél-Amerikában él, és fagyasztás, valamint hosszas szállítást követően érkezik meg Magyarországra, ellenben az őshonos hazai halak ellenőrzött körülmények között nőnek meg, és frissen kerülhetnek a konyhákba. De növekedhet-e az édesvízihal-fogyasztás, mit hozhat az áfa-csökkentés, miért jó hazai halat enni, és hogyan érdemes? Számos jó tanács a szálkák elkerülésére, a változatosság megteremtésére.

Azért nem eszik a magyar halat, mert fél a szálkától, vagy berögződtek kellemetlen halízek – ennek oka egyébként a nem megfelelően feldolgozott hal -, vagy az, hogy nem tudják, hol és milyen friss halat vegyenek – magyarázta Horvát Szabolcs, a Hellohal.hu bloggere. 

Egy jó étterem vagy halsütőde eddig sem csak halászatból biztosította a szükséges halmennyiséget, sokszor külföldről szerezte be a halat – fűzte hozzá.

A cél az lenne, hogy különböző formában, szálkamentesen lehessen elkészíteni a halat, akár (hal)kolbászról vagy gyrosról, esetleg bolognai spagettiről vagy paprikás krumpliról legyen szó – mondta Horváth Szabolcs.

Jó minőségű halat a halgazdaságokból

A Tisza-tónál évente mintegy 200 ezer kiló halat fognak ki, ami azt jelenti, félmillió adag kerül az asztalokra – mondta Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. vezetője, kiemelve, hogy a tónál a halászat csekély, kizárólag törpe harcsa és busa jellemző horgászat szempontjából, de egyébként nagy a változatosság, hiszen több mint 50 halfaj található itt: a ponty vezeti a listát, de híres a csuka, a harcsa, a compó és a kősüllő állomány is.

Kiemelte: a kereskedelmi halászat megszűnt, de a halgazdaságok jó minőségű halakat állítanak elő.

Hegedűs Gábor arról is beszélt, hogy az 5 százalékos áfacsökkentéstől várják a fogyasztói árak csökkenését, és reményeik szerint ez megemeli majd a magyar halfogyasztást. Most hat kiló a jellemző fejenként, de bíznak benne, hogy hamarosan elérjük az uniós átlagot, amely 20 kilót jelent.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)