Jump to content

Így éld túl a 40 fokos kánikulát ma

2017. 08. 04. 14:30

A meteorológiai előrejelzések szerint ma 40-41 fokos hőmérsékletre számíthatunk országszerte, így nem árt, ha felkészülünk. Az idősebb korosztálynak mindenképp muszáj óvintézkedéseket tennie. Összegyűjtöttük a leghasznosabb kánikula-túlélési praktikákat.

Perzselő hőséghullám állomásozik egész Magyarország helyett, így nyugattól keletig, északtól délig, nem jobb a helyzet. A borzasztó kánikula a betegek és idősek szervezetét jobban megviseli, de a fiatalok és egészségesek számára is igen megterhelő a már napok óta tartó irdatlan hőség. Néhány dologgal, azonban egyszerűbbé tehetjük a mai 40 fok fölöttinek ígérkező napot.

Hűtést!

Banális butaságnak tűnhet, pedig a panellakásban élőknek megváltás még az az egy óra is, amit a szaunára hasonlító falakon kívül, a bevásárlóegységek légkondicionált helyiségeiben töltenek. Ha a szerencsésebbek közé tartozunk, és van otthon légkondi, akkor a probléma megoldva, viszont 27 foknál semmiképp se állítsuk hidegebbre a masinát, mert szervezetünk nem fog tudni alkalmazkodni megfelelően a kinti hőmérséklethez, ha elhagyjuk a lakást.

Rosszabb esetben a ventilátor is megteszi, viszont az ne szabad egész nap járatni. Szakaszosan érdemes üzemeltetni és elé helyezni egy nedves rongyot, mert így a keringetett benti meleg levegő, egy kicsit hűvösebb lesz.

A nyakba tett vizes törölköző, és a hideg vizes lábáztatás csodákra képes, ahogy a hideg vizes tusolás is. Felélénkíti a vérkeringést ezáltal a szervezetet is, valamint segít lehűteni testünket.

A melegben ne végezzünk a minimálisnál több fizikai munkát, mert a szervezet hűtése amúgy is nagy feladat, és sok energiát emészt fel, ezáltal jobban is dolgoztatja a szívet. A sportolást, bevásárlást, és minden egyéb nem létszükséglet teendőt időzítsük a kánikula végére.

Mindig pótoljuk a folyadékot, még akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. A szomjúságra amúgy sem szabad alapozni, mert az már a szervet vészcsengője arra az esetre, ha a dehidratáció elkezdődött. Óránként legalább egy pohár folyadék fogyasztása szükséges.

A vízfogyasztás ebben a melegben ideális választás, viszont nem csak a folyadékpótlásra kell nagyon odafigyelni, hanem arra is, hogy az izzadással elveszített sót is pótoljuk. Egy liter vízbe tegyünk egy fél mokkáskanálnyi sót. Fogyaszthatunk könnyű zöldségleveseket, amit szintén enyhén sózzunk meg.

Figyeljünk magunkra és egymásra, mert ez a hőség mindenki számára ártalmas, veszélyes és nehezen tolerálható. Ha kóbor állatot látunk, itassuk meg!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)