Jump to content

5 dolog, amiért nem tudsz lefogyni

2017. 08. 18. 17:05

A jojó effektus csak egy dolog, de ha rászántad magad és az életmódváltás sem rémített meg, még mindig van néhány buktató, ami a fogyásod útjába állhat.

A nyár általában a kilók hajszolásáról és leolvasztásáról szól, de van úgy, hogy a szigorú diéta és a sok sport ellenére sem akarnak a felesleges zsírpárnák eltűnni. Ilyenkor érdemes néhány apróságot áttanulmányozni a mindennapokban, mert sokszor egy-egy alig észrevehető dolgon múlik a fogyás sikere. Lássuk a leggyakoribbakat.

Olajhasználat

Csak úgy szaladnak fel azok a kilók, ha nem figyelsz oda az olajmennyiségre, amit a főzéshez használsz. Ha bőségesen locsolsz belőle a hús vagy épp a krumpli alá, biztos lehetsz benne, hogy több a kalória, mint kellene.

Figyelj oda, és használj olíva olajat vagy éppenséggel használj annyira keveset, amennyire csak lehet, és redukáld az olajban sült ételek fogyasztását.

Lecsepegtetés

Szintén az előző témához kapcsolódik, mégpedig úgy, hogyha sütés után a feleleges olajat nem csöpögteted le, akkor az is plusz zsírként rakódik le a szervezetbe. Elég némi szalvéta vagy konyhai papírtörlő a tányérra vagy az étel tetejére, hogy a nem kellő olaj ne az éltebe, hanem a papírra kerüljön, ezáltal csökkentve a súlygyarapodás lehetőségét.

Apóra kockázol

Két dolog miatt sem mindegy, hogy mekkorára vágod a köretként tálalt zöldséget vagy krumplit. Ugyanis, minél kisebbekre szeleteled őket, annál nagyobb koncentrációban fognak érintkezni az olajjal vagy zsiradékkal, amiben kisütöd, ráadásul többet is fogsz belőle fogyasztani, lévén, hogy kisebb kiszerelésben vannak.

A marhára voksolsz a szárnyas helyett

A marhahús finom és laktató, alkalmanként ki is váltható vele a csirke, viszont zsír és kalóriatartalma is magasabb. A diéta vagy életmódváltás közepén, ha állandóan marhahússal tömöd magad, ne csodálkozz ha inkább hízol, mintsem fogysz.

A csirke nem csak olcsóbb, de kevesebb kalóriát tartalmaz, mégis azonos mennyiségű energiával látja el a szervezetet. Sokféle módon elkészíthető, nem lehet ráunni, és talán mondani sem kell, hogy a fogyáshoz, szálkásításhoz, edzéshez szükséges diéta alapköve a csirke.

Túlfőzés

A tészta jó barát edzés után, de nem szabad túlfőzni, mert a szervet is gyorsabban bontja le az így készült tésztát, ami a vércukorszint hirtelen megemelkedéséhez vezet, amit majd a szintén hirtelen kiürülés követ, ami rosszul létet, szédülést és farkaséhséget eredményez.

A ropogósra, keményebbre készített tésztát a szervezet lassabban bontja le, így több ideig szolgáltatja a szükséges energiát.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)