Jump to content

Egészségbomba hüvelyesek: a top 3, ami télen is energiával ruház fel

2017. 12. 06. 15:05

Szinte felérnek a fehérjékkel, ráadásul a diétás étrendbe is könnyedén beilleszthetők. Ha a superfood kategóriának lenne külön zöldség alosztálya, akkor ez a három biztos az élmenyőzben szerepelne.

Az ünnepek közeledtével az ember lassan kifogy rejtett energiatartalékjaiból, ami egyenes út a kimerültséghez, rosszkedvűséghez és lehangoltsághoz, ami valljuk be, nem épp jó útravaló a decemberi pörgéshez.

Szerencsére, a csökkenő energiaszintet természetes úton is feltornázhatjuk, méghozzá vitaminok és étrendkiegészítők nélkül, csupán egy-két finom főzelékkel, és jó alapanyaggal.

Borsó

A borsó hálás kis zöldség, ugyanis ezerféleképp elkészíthető. Fogyasztható nyersen, köretként vagy épp főzelék formájában. Legyen szó bármelyik fajta konzumálási módról a benne található tápanyagtartalom nem veszik el.

A zöldborsóban ugyanis rengeteg B1-, B2-, és C- vitamin található, valamint szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig körülbelül háromszor annyi. Sőt arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy csésze borsó fedezi a napi C-vitamin szükségletet is, így a hideg évszak beköszöntével kiváló támasza lesz az immunrendszernek.

Bab

A klasszikus angol reggeli elmaradhatatlan összetevőjeként ismeretes bab talán az egyik leghasznosabb és legsokoldalúbb zöldség. Mind a száraz-, és zöldbab is elkészíthető főzeléknek, salátának, levesnek, de mélyhűtésre és konzerválásra is alkalmasak. Fogyasztása a magas tápértéke és fehérjetartalma miatt elsősorban télen javasolt.

Tápértéke kifejezetten nagy. Rengeteg fehérjét, keményítőt, nitrogént, ként és foszfort tartalmaz. A szárazbab fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak, háromszorosa a kenyérének. Mindemellett olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek az agy és az izmok számára nélkülözhetetlenek.

Ráadásként a felszívódási ideje lassú, így tovább érezhetjük a kellemes telítettség állapotát a szervezetben.

Lencse

A Bibliában az Ószövetségben, Mózes első könyvében olvashatjuk, hogy Ézsau eladta elsőszülöttségi jogát Jákobnak egy tál lencséért. Nos, mi sem éreztetné jobban a lencse jelentőségét, mint eme jelenet. De vajon mitől ilyen értékes?

A lencse könnyen emészthető fehérjét, rostot és szabad aminosavakat, közte sok lizint tartalmaz. Szénhidrát-, nyerszsír-, továbbá B1-, B2-vitamin, inozittartalma is jelentős. Ami viszont magában is meglepő tény, hogy egy csésze lencse megegyezik három tojás fehérjetartalmával, zsiradék tartalma viszont alig egy gramm.

Jó hatással van a koleszterinszintre és segít a fogyásban, a magas rosttartalomnak köszönhetően.

 

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, freegreatpicture.com)