Magarországon a karácsonyhoz a jófajta nedű is hozzátartozik. Épp ezért ezekben a hetekben jóval több palack kerül a kosarakba, mint máskor. A Varga Pincészet badacsonyörsi telephelyén naponta 150 ezer üveget rakodnak a kamionokra. Ilyenkor érzékelhetően a drágább borok javára billen a mérleg, de nincs jelentős változás a fehér, a vörös és rozé fogyasztásának ünnepi arányaiban, körülbelül egyforma az érdeklődés irántuk egész évben. Varga Péter azt ajánlja, hogy hasonlóan a jó fröccshöz, a forraltbor készítésnél is figyeljünk a bor megválasztására.
„Ebben az időszakban előfordul, hogy több mint 150 ezer palack bort szállítunk el naponta a badacsonyörsi telephelyünkről, ez három-négyszerese a szokásos mennyiségnek. Nálunk ráadásul az ünnepi értékesítés 75-80 százaléka a szenteste előtti 8-10 napra koncentrálódik. Ilyenkor szoktak a legkelendőbbek lenni a felsőbb árkategóriás Aranymetszés családunk díjnyertes tagjai, vagy a késői szüretelésű Royal Hárslevelűnk. Tavaly csak decemberben 1,5 millió palack bort értékesítettünk idehaza, ami valamennyi hónap között magasan a legerősebbnek számít, most még ennél is nagyobb mennyiségben bízun”” – összegezte a tapasztalatokat Varga Máté, a Varga Pincészet kereskedelemért felelős tulajdonosa.
Felfutó év végi forgalom
A Badacsonyi, Egri és Tokaj-hegyaljai Borvidékeken termelő Varga család az idei évben eddig 13,5 millió palack bort érétkesített, 11 százalékkal többet, mint tavaly. A forgalom év végi felfutása miatt is rekord eladásra, mintegy 15,2 millió üvegre számítanak idén.
„Az ünnepi fogások elmaradhatatlan kísérői a Varga Pincészet három bordeaux-i aranyérmes bora” – ajánlja Varga Péter
Aranymetszés Szürkebarát: töppedt szőlőből készülő édes nedű a Badacsonyi Borvidék leghíresebb fajtája, a libamájból készült fogások méltó kísérője.
Irsai Olivér: az illatos borok királya Magyarországon és talán az egész világon, aperitifként vagy fűszeres levesekhez, halászléhez ajánlják.
Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling: késői szüretelésű száraz fehérbor íz dimanikája miatt jó kísérője lehet húsos ételeknek, így például a töltött káposztának is.
„Továbbá természetesen a rozék – folytatja Varga Péter, amelyek az idei Miklós-napi Országos Rozé Borversenyen három aranyérmet hoztak pincészetünknek. Minden fogáshoz jó választásnak tartom valamennyit, különösen, ha csak egy palack bort akarunk kibontani. A borkülönlegességek mellett a forraltbornál is fontos, hogy megfelelő minőséget válasszunk, ugyanis a kellemes ízhatást a bor fogja leginkább meghatározni. Ennek megfelelően a félédes vagy édes borokat részesítsük előnyben, ehhez a legjobb választás a Töpszli, ami késői szüretelésű. természetes édes vörösborunk, illatában és ízében a sherrys jelleg dominál, érdekesen párosulva a meggy és utóízében a csokoládé ízérzetével.”