Jump to content

A francia süti, ami nélkül nincs karácsony

2017. 12. 21. 14:45

A bûche de Noël ismertebb nevén, fatörzs torta a karácsonyi fogások elmaradhatatlan kísérő finomsága. Honnan ered, és mi a tökéletes ízű sütemény titka?

A magyar konyhában is igen kedvelt francia eredetű “karácsonyi fatörzs” legendája 100 évvel ezelőttire nyúlik vissza. Nevét arról a kandallóba tett fáról kapta, ami a karácsonyi mulatság elejétől a végéig melegen tartotta a szobát. Ami a készítőjét illeti, már nehezebb kérdés. A cukrásztörténelem a mai napig két különböző emberhez társítja az első édesség elkészítését. Vannak, akik Antoine Charabot, míg mások Pierre Lacamnak tulajdonítják. Akárhogy is legyen, a bûche de Noël meghódította Európát, és a magyar gasztronómiába is belopta magát.

Az eredeti fatörzs sütemény nevéhez hűen egy fa törzsét hivatott megidézni, így csokoládéval, kávéval, gesztenyekrémmel bevont sütemény volt, a tetején apró figurákkal, fenyőfákkal. Ami a tésztáját illeti, nem sajnálták belőle az alkoholt sem. Az idő múlásával azonban sokat változott a bûche de Noël elkészítése, ám az eredeti receptúra a fenti három dolgot idézi.

Bûche de Noël házilag

A bejgli mellé a karácsonyi fatörzs is elfér, s ha már az eredetét tudjuk, csak egy jó recept kell, hogy az egész családot lenyűgözhessük.

Amire szükséged lesz:

Hozzávalók a tésztához:

- 15 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 4 tojás
- 4 evőkanál kanál forró víz
- 1 kiskanál citromlé
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

- 1 vagy 2 tojás
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál kávé
- 2,5 dl tejszín

Elkészítése

A tészta elkészítéséhez a tojássárgát a cukrot és a citromlevet keverjük össze robotgéppel. Ezután adjuk hozzá a forró vizet, de kanalanként!

A sütőport és a kakaóport keverjük el a lisztel, majd készítsünk habot a tojásfehérjéből. Ezt adjuk hozzá a masszához, majd tegyük tepsibe (30x30 cm-s) és légkeveréses sütőben 125 fokon süssük tűpróbáig.

A kész tésztát tekerjük fel, miután kihűlt tegyük a hűtőbe fél órára.

Míg a tészta hűl, készítsük el a krémet a 3 tojássárga és a cukor robotgéppel való összekeverésével. Verjük fel a tejszínt, majd adjuk a krémhez úgy, hogy ne törjön össze a hab.

Ezután nincs más dolgunk csak kitekerjük a tésztát és töltsük meg a krém háromnegyedével. A sütiből vágjunk le egy darabkát, majd tegyük az oldalához. Ezután kenjük be a süteményt krémmel kívülről, és csíkozzuk meg villával, hogy fatörzs mintázatú legyen.

Ha van kedvünk kis figurákat is tehetünk a tetejére.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: flickr.com)