Azoknak, akiknek orvosilag indokolt módon szükséges elhagyniuk a glutént a diétájukból cöliákia diagnózisa miatt, fontos lehet emiatt tudni, hogy mire figyeljenek bevásárlás, sütés, főzés során. Az alábbi lista felsorolja, hogy a búza és a keresztezett változatai milyen néven, milyen formában szerepelhetnek az élelmiszerek csomagolásán található összetevők között:
- közönséges búza
- tönkölybúza
- bulgur (búzatöret, tört búza)
- durumbúza (kemény-szemű búza, üveges búza, makaróni búza)
- durumliszt, durumtészta
- kuszkusz (durumbúzából vagy árpából készül)
- kamut (khorasan búza)
- hántolt búza (rizspótló, burizs, utóbbi az árpagyöngyöt, gerslit is illetheti)
- alakor (egyszemű búza)
- tritikálé (a búza és a rozs keresztezése).
Nem véletlen, hogy a jogszabályi rendelkezések alapján (19/2004. 4. és 1169/2011. II. melléklet) a tönkölybúza és a kamut is szerepelnek az az élelmiszercímkéken feltüntetendő potenciális allergének listáján mint gluténtartalmú gabonafélék – írja az MDOSZ.