Jump to content

Az ősi gabonák gluténtartalma

2018. 01. 22. 15:32

A napjainkban igen divatos, bár sokszor valóban csak divatként követett gluténérzékenység étrendjében sajnálatos módon az imént ismertett ősi gabonáink nem szerepelhetnek. Mit kell róluk tudni?

Azoknak, akiknek orvosilag indokolt módon szükséges elhagyniuk a glutént a diétájukból cöliákia diagnózisa miatt, fontos lehet emiatt tudni, hogy mire figyeljenek bevásárlás, sütés, főzés során. Az alábbi lista felsorolja, hogy a búza és a keresztezett változatai milyen néven, milyen formában szerepelhetnek az élelmiszerek csomagolásán található összetevők között:

- közönséges búza
- tönkölybúza
- bulgur (búzatöret, tört búza)
- durumbúza (kemény-szemű búza, üveges búza, makaróni búza)
- durumliszt, durumtészta
- kuszkusz (durumbúzából vagy árpából készül)
- kamut (khorasan búza)
- hántolt búza (rizspótló, burizs, utóbbi az árpagyöngyöt, gerslit is illetheti)
- alakor (egyszemű búza)
- tritikálé (a búza és a rozs keresztezése).

Nem véletlen, hogy a jogszabályi rendelkezések alapján (19/2004. 4. és 1169/2011. II. melléklet) a tönkölybúza és a kamut is szerepelnek az az élelmiszercímkéken feltüntetendő potenciális allergének listáján mint gluténtartalmú gabonafélék – írja az MDOSZ.

 

 

(Forrás: szeniormagazin.hu;mdosz | Kép: pixabay.com)