Jump to content

6 tipp, hogy fiatalok maradjunk

2018. 02. 28. 21:00

Néha a legkézenfekvőbb dolgoknak nem tulajdonítunk jelentőséget, pedig sokat segíthetnek abban, hogy fiatalok maradjunk.

 

Persze önáltatás lenne azt hinni, ráadásul jókora biológiai baklövés is egyben, hogy az élő szervezet nem öregszik. Öregszünk, s ennek számtalan apró, később komoly jele van. Az öregedést, mint természetes élettani folyamatot sem megállítani, sem visszafordítani nem tudjuk. Időt azonban nyerhetünk! Ha néhány dologra komoly figyelmet fordítunk, gyakran megtörténhet az, hogy fiatalabbnak gondolnak minket a valós biológiai korunknál. De talán még ennél is fontosabb, hogy a szervezetünk fiatalabb lesz a saját koránál,  elkerülve vagy késleltetve az öregedés kellemetlen egyéségügyi hatásait.

Hogy mit tehetünk? Összefoglaljuk a legfontosabbakat. 

1. Figyeljünk a táplálkozásra!

Igyekezzünk minél több omega-3 zsírsavban gazdag ételféleséget fogyasztani (Pl: halak, olajos magvak) ezek csökkentik a gyulladásokat, jótékonyan védik ereinket és szívünket a meszesedéstől.  A fehér kenyér helyett fogyasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélét, magvas süteményeket.  Naponta együnk friss zöldséget és gyümölcsöt. 

2. Mozgás
Téves beidegződés az, hogy csak a pihenésből nyerünk energiát. Az aktív mozgással – heti 3×30 perc – megadjuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű energiát, azaz,ami jár neki.  Jó teszünk az ízületeinknek, a szívünknek és a vázrendszerünknek. 

3. Orvosi ellenőrzés
50 év felett évente egy napot rá kell szánnunk arra, hogy általános kivizsgálásokon vegyünk részt. Sokan azért nem mennek orvoshoz, mert félnek a diagnózistól. Ugyanakkor elfeledkeznek arról, hogy minél korábban fedeznek fel egy betegséget, annál nagyobb az esélye a teljes gyógyulásnak.  A szűrővizsgálatok életet menthetnek. 

4. Legyünk jók magunkkal!
A feltöltődés nem kiváltság, hanem alanyi jogon járó szükséges és kötelező időtöltés – mindenki számára. Hogy mivel töltődhetünk? Mindenki azzal, amivel a legjobban szeret a szabadidejében foglalatoskodni:  legyen az horgászat, hosszútávfutás, horgolás, filmnézés vagy olvasás. Ezek az alkalmak azt üzenik a szervezetünknek, hogy figyelünk rá, a lelkünkre gyakorolt pozitív hatását pedig talán fölösleges is ecsetelni. 

5. Figyeljünk egymásra!
Az önmagukra való figyelem mellett legalább olyan fontos, hogy a környezetünkben élő emberekre, családtagokra, barátokra is legyen időnk. A legtöbb, amit adhatunk nekik, hogy a feléjük fordulunk és rájuk szánjuk az időnk egy részét. 

+1 Örüljünk a semmiségeknek is!
Nemcsak a nagy dolgoknak lehet örülni. Sokszor elég egy gyönyörű természeti kép, a gyerekünk jobb jegye vagy egyszerűen az, hogy új nap kezdődik új lehetőségekkel. A pozitív élmények jobbá teszik a hangulatunkat, és jó hatással vannak lelki és testi egészségünkre is. 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)