Jump to content

Szénsav: elképzelhetetlen nélküle az élet, de valójában miként hat a szájban?

2018. 03. 15. 09:05

Üdítők, szeszes italok elmaradhatatlan alkotóeleme a szénsav és egy jó hideg szódánál kevesebb üdítő dolog van a világon a rekkenő hőségben. Ám a bizsergető felfrissülésnek árnyoldala is van. Méghozzá igen látványos.

Tegye fel a kezét az, aki heti egy alkalommal sem iszik szénsavas üdítőt. Ugye, hogy kevesen vannak. A bűnös élvezet ezen formájáról nehéz lemondani, mert kevésbé tűnik ártalmasnak, mint mondjuk egy zacskó chips vagy egy tábla csoki naponta. Pedig, hasonlóan ártalmas hatásokkal bír, csak épp a fogakra nézve.

Tény, hogy a savas hatás segíti a fogszuvasodás kialakulását, de szerencsére több olyan védekező mechanizmus létezik, amely ezt a folyamatot igyekszik gátolni. A nyál is erre hivatott, így heti egy szénavas ital elfogyasztása még nem végzetes a fogakra nézve, viszont a napi két-három alkalommal fogyasztott buborékos ital ellen már a száj sem tud védekezni.

A fogakra nézve a legártalmasabbak az erősebb savak, és ha ezek mellé társul cukorfogyasztás és a fogak nem megfelelő tisztítása, akkor garantált, hogy hamar kikezdi a szénsav a fogzománcot, és ezzel búcsút inthetsz a szép fogsornak. Ugyanis, a könnyen bomló szénhidrátok (egyszerű cukrok) segítik a baktériumok megtapadását a fog felszínén, amelyek egy idő után lepedéket képeznek. Ezek a baktériumok savat termelnek, amely hatására a fogzománc felpuhul. Ezt pedig a természetes védelmirendszer nem tudja semlegesíteni, így kész a baj. Hogy néz ki egy a gyakorlatban? Hát így (az érdekes részt 1:57-től indul):

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)