Jump to content

Cukor, só, s minden mi jó! De melyik az rosszabb választás a két káros közül?

2018. 04. 03. 13:25

Nem telik el nap anélkül, hogy a túlzott cukor vagy sófogyasztás veszélyeiről ne hallanánk. Ám, ha a kettő közül kellene választani, melyik volna az egészségtelenebb?

Akárcsak a cukor, úgy a só is a mindennapi étkezés részét képezi, és csak igen komoly erőfeszítéssel lehet megszabadulni tőlük. Gyakorlatilag mindenhol és mindenben fellelhetők. De mit kell tudni róluk egyenként, s ha összehasonlítjuk őket, melyik kerül ki vesztesként?

A vitatott fehér cukor

A finomított cukor számos betegség forrása. Mivel elképesztő mennyiségben kerül mindenféle élelmiszerbe, a szervezetnek ideje sincs felkészülni a befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni.

Az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik, amikor az étrendből kivonjuk a cukrot. Az emésztőcsatornán sorban haladva, a fogak képzik a cukor első támadási felületét. A fogszuvasodás leggyakoribb oka a cukorfogyasztás. Ezen kívül a gyomorban fokozza a savkiválasztást, ezért hajlamosít a fekélyre. A cukros étrend húsz-harminc százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét. A cukor hatására a káros bélbaktériumok száma jelentősen megnövekedik. Főleg a coli baktériumoknál mutatható ki ez a hatás.

Mindenekfelett azonban a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért felelős, amely lassan világméretű járvánnyá nővi ki magát.

Az élet sava-borsa a só?

Akárcsak a cukrot, úgy a fokozott sófogyasztást is számos dolog miatt okolhatjuk. A túlzott nátrium tartalmú ételek a szív-és érrendszerre nézve komoly terhelést jelentenek. Ráadásul általánosságban több kalóriát és zsírt tartalmaznak, mint a kevesebb sóval készült ételek, emiatt tápanyagtartalmuk is alacsonyabb.

Ezen kívül a túlzott sófogyasztás folyadék-visszatartást eredményez a szervezetben, valamint a veséket és a látást is megviseli. A magas vérnyomással is kapcsolatba hozták, ám mára egyre több szakértő vitatja a kettő közti összefüggést.

Melyik a rosszabb?

Nos a válasz egyszerű: mértéktartás. Mivel mind a cukor, mind pedig a só szükséges az emberi szervezet normális működéséhez, így kiiktatni teljes mértékben az étrendből nem lehet és nem is szabad.

Mértékletesen fogyasztva egyik sem veszélyesebb a másiknál. De ha mégis dönteni kéne valamelyik javára, a tudomány jelen állása szerint, a cukor nagyobb kárt okoz a szervezetben és az egészségben, ha túlzásba visszük a fogyasztását. Sőt, az igazi meglepetés, hogy a túlzott cukorbevitel, a só káros hatásait is felerősítheti, fokozhatja.

 

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com, pixnio.com)