Jump to content

Hogy csökkentheted az allergiás tüneteket?

2018. 04. 30. 09:00

A mai kor egyik legnagyobb népbetegsége az allergia, szinte minden korosztályt érint. Az allergia, ami tulajdonképpen nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója a szervezetbe kerülő allergénekre.

Szinte mindennel szemben kialakulhat: az állati szőrtől egészen a különféle ételekig, és millió tünettel járhat, ami lehet a köhögés, kiütések és nátha is.

Az allergia sajnos nem gyógyítható, csupán a tüneteket tudjuk mérsékelni vagy megszüntetni. A gyógyszeres kezelésektől sokan ódzkodnak, hiszen így további olyan szintetikus anyagokat viszünk a szervezetbe, amikre szintén allergiásak lehetünk.

Sajnos, természetes módszerek az allergia kezelésére csak szűkösen állnak rendelkezésre. A fényterápia az egyik közülük, ami az immunrendszer erősítésén keresztül, mellékhatások nélkül harcol az allergia ellen. De léteznek különféle teák, illetve olyan hasznos gyümölcsök, amik a parlagfű esetében hatásosak lehetnek, valamit pollennaptár készítése is tanácsos lehet.

A poratkák ellen a HEPA filteres porszívók és az atkamentes ágyneműk lehetnek hatásosak, minden más esetben viszont csak egyetlen módszer létezik: lehetőség szerint kerülnünk kell azt az anyagot, élelmiszert, ami a tüneteket okozza.

Természetesen, aki nem ódzkodik a gyógyszeres kezeléstől, számos készítmény áll rendelkezésre a tünetek kezelésére. Az allergének által kiváltott túlérzékenységi reakció egyik következménye a hisztamin felszabadulása, ez az anyag felelős az orrtünetek nagy részéért. Az antihisztamin tartalmú bevételre szánt gyógyszerek olyan készítmények, melyek a hisztamint leszorítják a receptoráról, így nem engedik, hogy az kifejtse a hatását, következésképp mérséklik az orrviszketés, orrfolyás tüneteit, csökkentik a tüsszögést.

Amennyiben a természetes és gyógyszeres kezelés hatását fokozni szeretnék, a fényterápiás módszerek is sokat segíthetnek. Alkalmazásával ugyanis erősíthetjük az immunrendszerünket, ami így kevésbé lesz sérülékeny, és a szervezet öngyógyító folyamatai is beindulnak a kezelések hatására.

- A polarizáltfény-terápia nem csupán az allergiaszezon beköszönte előtt, vagyis a megelőzésben hatásos. Akkor is érdemes elkezdeni a használatát, amikor a tünetek – például a kiütések – már megjelentek, hiszen ezek enyhítésében is jó eredmények érhetőek el vele – magyarázta a Török Tamás, a Polarisol Kft. ügyvezető igazgatója.

A legkellemetlenebb allergiás tünet a csalánkiütés, ilyenkor hegek is maradhatnak a túlzott vakaródzás után. A csalánkiütés következtében mindig valamilyen újdonságra kell gondolnunk az életvitelünkben, ami a kínzó tüneteket hirtelen kiváltotta. A legfontosabb, hogy felismerjük a kiváltó okot, megszüntessük, majd azonnal kezelésbe vegyünk a bőrünket. A fényterápia nagymértékben javítja és regenerálja a bőr szerkezetét, mindezt pedig mellékhatások nélkül teszi.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)