Jump to content

Mikor szükséges szemüveget vagy kontaktlencsét hordani?

2018. 05. 10. 15:00

A szemészorvos szerint fontos a rendszeres szűrővizsgálatokat senki ne hanyagolja el. Az, hogy mikor válik szükségessé a szemüveg vagy a kontaktlencse viselése összetett kérdés.

Ratkay Imola szemész főorvos a Család-barát magazin vendégeként elmondta, azt, hogy ki mennyit lát, egységesíteni kellett. Bizonyos táblákat 40 centiméterről kell látni, és minden betűt fel kell ismerni. A főorvos elmondta, hogy a szemünkbe érkező fény megtörik a szaruhártyán, majd megtörik az elülső és a hátsó lencsefelszínen és az éles látás területén, a látóideghártyán, az úgynevezett makulában összetalálkoznak a sugarak, és létrejön egy éles kép.

Ezt követően szóba került, hogy 60 dioptriát különböztetnek meg. A dioptria nem más, mint a fókusztávolság reciproka . A fókusztávolság az, ahol élesen látunk. A rövidlátó személy a közeli tárgyakat, eszközöket jól látja, míg a távolban lévő tárgyak képe nem a megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül. Távollátás esetén mindennek a fordítottja érvényesül.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy milyen a cilinderes lencse. A szakember kifejtette, hogy cilinderre akkor van szükség, hogyha a szaruhártya görbületi sugara két 90 fokos tengelyben különbözik. Ezek különbsége adja meg, hogy mínuszos vagy pluszos cilinderre van-e szükség. A páciens ezekben az esetekben egy hengerben látja a képet, és ahhoz, hogy ez a kép éles legyen, korrekcióra van szükség: ez történhet szemüveggel vagy kontaktlencsével – magyarázta a szemészorvos. De lézeres látásjavító műtétnek is alávethetik magukat a rövid- vagy a távollátók.

Arra is kitértek a beszélgetés során, hogy akadnak olyanok, akik azt hiszik, hogy jó a látásuk, és csak a szemészeten derül ki egy vizsgálat alkalmával, hogy valójában szükségük van szemüvegre vagy kontaktlencsére. Ratkay Imola elmondta, hogy a gyerekeknél a legtöbb esetben akkor kezdenek arra gyanakodni, hogy szükséges lehet a mindennapi tevékenységhez a szemüveg, hogyha gyakran fejfájásra panaszkodnak.

Míg az idősebbek esetében nem ritka jelenség, hogy mivel nem fordultak meg szemészeten korábban, és hozzászoktak ahhoz, hogy nem látnak százszázalékosan, ezért meg sem fordult a fejükben, hogy az ő szemüknek bármilyen problémája lehet.

A szakorvos beszélt arról is, hogy a szemüveg vagy a kontaktlencse viselésekor fontos, hogy milyen tevékenységhez szükséges. Az öregszeműség esetén – amely egy alkalmazkodási képesség csökkenése – elegendő csak olvasáskor feltenni a szemüveget. Míg mások csak szürkületben hordják a szemüvegüket vezetéshez. Viszont akinek mínusz tízdioptriás vagy plusz hatos, nyolcas dioptriás a szeme, annak mindig hordania kell a megfelelő korrekciót.

A szemészorvos az elhangzottakhoz azt is hozzátette, hogy azért küzdenek – főként a gyermekek esetében –, hogy a nem megfelelően hordott szemüveg vagy kontaktlencse miatt ne alakuljon ki tompa látás. Mert ha a tompa látás kialakul, azt már nem lehet korrigálni dioptriával sem.

A műtéti lehetőségeket is érintették. A főorvos kiemelte, hogy nem kell félni ezektől a műtétektől, már nagyon precíz beavatkozások vannak. Ezek egyik típusa az úgynevezett lebenyes műtét. A beavatkozás során egy ötödik generációs lézerrel a szaruhártyán vékony, 110 mikronos lebenyt vágnak, és ezt követően egy másik lézerrel a szaruhártyát korrigálják úgy a műtétet végző orvosok, hogy ezt követően a betegek jól látnak. Viszont azzal érdemes tisztában lenni, hogy 100 százalékos eredményt nem lehet elérni .

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)