Jump to content

Édes élvezet bűnbeesés nélkül: agavé cukor

2018. 05. 28. 20:00

A cukorhelyettesítők piacán, a xilit, a nádcukor,stevia, triumvirátusa mellett nem szabad megfeledkezni az áldásos hatású agavé készítményről sem, mely az előző három jótékony tulajdonságait kiegészítve nyújt alternatívát a fehércukor fogyasztás helyett.

Az agavé cukor akárcsak a fent említettek a fehér cukor káros hatásait mellőzni kívánó, az egészséges életmód iránt nyitottak kedvenc konyhai alapanyaga.

A jó minőségű agavé cukor teljes mértékben helyettesíteni tudja a cukrot, sőt vitaminnal és ásványi anyaggal tölti fel a szervezetet úgy, hogy közben mentes minden káros mellékhatástól. Tartalmaz E, C, D vitamint, illetve kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot és egyéb tápanyagokat is, glikémiás indexe 28-32 közt mozog, ami alacsony értéknek számít, így azok is bátran megkóstolhatják, akiknek vércukra érzékenyen reagálna a cukorra. Vegánok és vegetáriánusok is nyugodtan fogyaszthatják, mert nem tartalmaz állati származékokat, ellentétben pl.: a mézzel. A biogazdaságból származó agavéból készülő édesítőt az EU-rendelkezéseinek megfelelően termesztik, és felhasználás előtt szigorúan ellenőrzik.

Az agavéból készült édesítőknek a fent említettek mellett még sok előnyük van. Többek közt nem alakulnak át zsírokká, sőt segítenek azok lebontásában, nincs káros, mesterséges anyag tartalma, és készítésekor a tápanyagtartalom megóvására is törekszenek.

Negyed kiló agavé ára 1200-1500 Ft körül mozog. Érdemes inkább ebben a formában vásárolni, mert így nem befolyásolja a készítendő tészta állagát. Ízre eltérés nem lesz érezhető, maximum egy kis plusz édesség.

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)