Az alacsony szénhidráttartalmú étrendet már önmagában is összefüggésbe hozták a fogyással, ugyanakkor megállapították, hogy mivel a legtöbb ilyen diéta magas állati eredetű fehérjét és zsírokat tartalmaz, ezért növelik a koleszterinszintet.
Másrészt viszont a növényi eredetű fehérjéken és olajokon alapuló étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy a szervezetben lévő LDL, rossz koleszterin szintjét csökkenti.
Miután az öki-Atkins diéta mind alacsony szénhidráttartalmú ételeket, mind magas növényi eredetű fehérjéket és olajokat tartalmaz, a kanadai St. Michael's Hospital kutatócsapata arra volt kíváncsi, milyen hatékonyan csökkenti a szívbetegség kockázatát.
A vizsgálat során az utóbbi étrendet követőknél 10 százalékkal csökkent a koleszterinszint, mindemellett még fogytak is. Számításaik szerint az étrend 10 éven keresztül történő betartása mintegy 10 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.
Tényleg megvédi a szívet a vegán étrend
Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú vegán étrend hatékony a fogyásban. Most egy új kutatás rámutatott, hogy ezentúl az étrend mintegy 10 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - írja a Medical News Today.
(Forrás: szeniormagazin.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)