Jump to content

Napi egy alkoholos ital is okozhat rákot

2018. 09. 03. 16:00

Nincs olyan alkoholmennyiség, ami biztonsággal fogyasztható – számolt be a BBC hírportálja egy világméretű, csaknem 26 éves kutatás eredményeiről. A tanulmány szerzői elismerték, hogy a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése.

A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmány szerzői elismerték, hogy megvédi a szívet a mérsékelt fogyasztás a betegségekkel szemben, de ugyanakkor a rák és más betegségek kockázatát megnöveli.

Mint a betegségek okozta anyagi terhekről szóló tanulmányból – eredeti nevén Global Burden of Disease – kiderült, készítői 195 országban vizsgálták meg az alkoholfogyasztás és az egészség összefüggéseit az 1990 és 2016 közötti időszakban. A kutatók 15–95 évesek adatait elemezték. Összehasonlították az egyáltalán nem ivók egészségét azokéval, akik naponta egy alkoholos italt fogyasztottak. Azt találták, hogy százezer absztinens ellenében 914 ivónál alakul ki alkohollal kapcsolatos betegség, többek közt rák.

Hatványozottan emelkednek a kockázatok

Akik napi egy alkoholos italt fogyasztottak, azok közül ennél néggyel többen betegedtek meg, ami 0,5 százalékos emelkedést jelent, akik napi kettőt, azok közül 63-an, ez 7 százalékos növekedés. A napi öt alkoholos italt ivók között 37 százalékkal, vagyis 338-cal többen lettek betegek. „Korábbi tanulmányok megállapították az alkohol védő hatását egyes betegségekkel szemben, azonban az alkohollal összefüggő egészségi kockázatok már a legkisebb mennyiséggel is emelkednek. Ugyan a napi egy itallal kapcsolatos kockázat kicsi, azonban meredeken emelkedik az egyre nagyobb mennyiségekkel”– mondta Max Griswold, a kutatás vezetője, Washingtoni Egyetem egészségügyi mérésekkel és értékeléssel foglalkozó intézetének munkatársa.

Sonia Saxena, a tanulmány egyik szerzője szerint kutatásuk a témában végzett eddigi legnagyobb jelentőségű munka, mert elemezték 694 forrás adatait, melyek mind egyéni, mind a populációs ivási szokásokról tartalmaztak adatokat, valamint 592 tanulmány eredményeit, melyek az alkoholfogyasztás kockázatairól szóltak. Becsléseik a korábbiaknál pontosabbak, mert – a bevalláson alapuló egyéni adatokon kívül – figyelembe vették az alkoholeladásokat, az otthoni előállítást és a csempészetet.

Mégsem kell teljes absztinencia?

Némileg más véleményt fogalmazott meg a kutatásban részt nem vevő David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem professzora, aki megjegyezte, hogy ugyan nincs „biztonsággal fogyasztható” alkoholmennyiség, ez mégsem ok arra, hogy az egészségügyi kormányzat az absztinenciát javasolja. Ehelyett azt ajánlják, se a férfiak, se a nők ne igyanak többet heti 14 egységnyi alkoholnál.

A legtöbbet ivó nők tízes toplistáját a tanulmány szerint Ukrajna vezeti napi négy egységet meghaladó mennyiséggel, Magyarország nem került az élmezőnybe, azonban a férfiak között a tizedik helyen áll. Ennek a listának az élén Románia található, ahol átlagosan napi nyolc italnál többet fogyasztanak. Egy egységnek számít tíz gramm alkohol, ami egy kis pohár borban, egy doboz sörben vagy egy kis adag röviditalban van.

A világon háromból egy ember fogyaszt alkoholt a becslések alapján. A 15–49 éves korosztályban a halálozások majdnem fele kapcsolatos az alkohollal.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)