A tészták alapanyaga általában búzaliszt, tojás és ivóvíz. Tojás nélkül is készülhet száraztészta, persze kizárólag valamilyen gabonaőrleményből és ivóvízből. A gabonaőrlemények hallatán elsőre mindenkinek a közönséges búza jut eszébe. Talán azért, mert ebből készül a búzafinomliszt, mely a legtöbb kenyérnek, tésztának fő alapanyaga. A száraztésztákról szóló Magyar Élelmiszerkönyv a búzaőrlemény mellett vagy helyett egyéb más gabonaőrlemény, gabonakészítmény, gabonahelyettesítő készítmény felhasználását is megengedi a száraztészta előállításánál.
A gluténmentes száraztészták jellemzően kukoricalisztből és/vagy rizslisztből készülnek, de ne lepődjünk meg, ha a kínálatot pásztázva rozsliszt, csicseriborsó liszt, köles liszt, útifű maghéj liszt, cirokliszt, hajdinaliszt, lencseliszt, zöldbanán liszt és szezámliszt változatokkal is találkozunk.
A Szupermenta legújabb terméktesztjén az összes tészta tartalmazott kukoricalisztet.
Ezt a liszttípust élelmezési kukoricából, malmi úton állítják elő. A malomipari termékekről szóló Magyar Élelmiszerkönyv irányelve alapján tisztasági követelmény, hogy a kukoricaőrlemény nem tartalmazhatja más gabonák őrleményét, gyommagőrleményt, állati kártevőket és maradványaikat.