Jump to content

Szükséges-e a nyolc óra alvás?

2018. 09. 18. 14:30

Az alvásmítoszok egyik legmarkánsabb kérdésköre az alvásidő mennyisége köré koncentrálódik. Egy friss kutatás szerint átlagosan 6,5 órát aludhattak elődeink, míg számunkra a nyolc óra pihenés lenne az ideális. De vajon mi az igazság?

Az ideális alvásidő mennyiségét napi nyolc órára taksálják, annak ellenére, hogy vadászó-gyűjtögető törzsek beérték 6-6,5 órányi pihenéssel, délutáni szieszta nélkül.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatóinak a Current Biology folyóiratban megjelent tanulmánya alapján a modern világ alvási szokásai nem sokban különböznek a természeti népekétől.

"Mindig az volt a vád, hogy az ősapákéhoz képest a modern életforma csökkentette az alvásidőt, ám adataink arra utalnak, hogy ez tévhit" - idézte Jerome Siegelt, a UCLA pszichiáterét, a kutatócsoport vezetőjét a Phys.org. A professzor az amerikai Alváskutató Társaság elnöke volt, 40 éven át vezetett alváslabort Los Angelesben.

Az általuk végzett kutatás során kiderült, hogy a vizsgált emberek többségének alvásideje kevesebb volt hét óránál, átlagosan hat óra 25 percet töltöttek álomban. Ez az iparosodott európai és amerikai társadalmaknál mért alvásátlag alsó határa. A kevés alvás az adatok alapján nem árt a törzsi társadalmak tagjainak, többet mozognak, mint az iparosodott világ lakói, azonban kisebb arányban fordul náluk elő az elhízás és a magas vérnyomás. Sőt az álmatlanság (inszomnia) olyan ritkán fordul elő a törzseknél, hogy szavuk sem alakult ki arra a zavarra, amely az amerikaiak több mint húsz százalékát sújtja.

Az ideális alvásidő a fentieket is számításba véve, tehát nem határozható meg általános érvényűen. Amit a hétköznapi tapasztalatok is alátámasztanak. Van, aki 5-6 óra alvással is remekül elvan egésznap, míg másnak a tíz óra is kevés volna.

Az alvásmennyiség személyenként eltérő, nem kell megijedni, ha a szervezetednek túl sok vagy túl kevés a nyolc óra, a lényeg, hogy kipihentnek érezd magad.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)