Jump to content

Így készülj fel a télre, hogy ne a traumatológián köss ki!

2018. 11. 23. 17:05

A traumatológia amúgy is állandóan túlterhelt, de télen tőként triplájára nő a kórházak terheltsége a síkos járdák, havas utak okozta elesések és törések miatt. Azonban utóbbiak nagy része megelőzhető volna.

Kéz-, csukló-, combnyaktörés, ficamok, zúzódások, fájdalmas sérülések tarkítják a téli mindennapokat, amelyek alapvetően kivédhetőek lennének néhány aprósággal, és egy kis odafigyeléssel.

Szemüveg

Triviális, és egyszerű gondolat? Lehet, viszont sokszor hiába van rajtunk a szemüveg, ugyan úgy képesek vagyunk elvéteni a dolgokat. Szürkületben, este és a téli borongós mindennapokban a bifokális és multifokális lencsék helyett a távollátó szemüvegek kerüljenek az orrunkra, mert azok az előbbiekkel ellentétben nem torzítják a mélységérzékelést. A „megváltozott” mélységérzékelés pedig egyensúlyvesztéshez vezet.

Ízületek

A műtéteken átesettek kortól függetlenül érzik az időjárás változást kellemetlen reumatikus tünet formájában, akárcsak az idősebbek. A hideg, szeles idő nem csak fájdalommal, de „beragad” ízületekkel és görcsös izomzattal jár, amelyek szintén kihatnak a stabilitásunkra. A hirtelen beszúró derék, a megbicsaklott tért könnyen kibillenti az embert az egyensúlyából, így érdemes „bemelegíteni” az érzékeny izomzatot és ízületeket mielőtt utcára megyünk.

Cipő

Az anyaföld elsődleges érintője. A kioldott, lazán bekötött surranó másodpercek alatt megadja magát egy makacs hóbuckának vagy csúszós járdának, és földet érve csak reménykedhetünk, hogy nem esik komolyabb bajunk. A megoldás? Figyeljünk arra, hogy rendesen kössük be a cipőnket, és igyekezzünk olyan választani, ami a sima talp helyett barázdált.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)