Jump to content

Jónak lenni jó! - Dietetikus: a hosszú távú cél a megelőzés

2018. 11. 27. 16:46

Idén a cukorbeteg gyermekeknek és fiataloknak gyűjt a közmédia Jónak lenni jó! című programja. Soltész Erzsébet dietetikus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában kiemelte: céljuk a figyelemfelhívás, hosszú távon a megelőzés.

A szakember elmondta: a cukorbetegség évtizedek alatt alakul ki, így ha valaki gyermekkortól kezdve helyesen étkezik, csökkenthető a betegség kockázata.

Soltész Erzsébet dietetikus kifejtette: az Egy Csepp Alapítvány által szervezett kampány keretében szakemberek járják az országot, a gyermekek sajátos foglalkozások során ismerhetik meg a cukorbetegséggel kapcsolatos információkat. A KiDS program szakmai anyagai, köztük táplálkozási útmutatók bárki számára elérhetők és letölthetők a egycseppfigyelem.hu oldalon - tette hozzá.

A közmédia december 16-án tematikus napot tart, hogy felhívják a figyelmet a cukorbeteg gyermekekre. Az adományvonal száma: 13630.

Soltész Erzsébet elmondta: a gyűjtés során befolyt összegből táborozni viszik el a cukorbeteg gyermekeket.
Kiss János Tibor diabetológus kiemelte: az is céljuk, hogy megtanítsák, a cukorbeteg gyermekek nem különböznek társaiktól. A gyermekeknek képregényes formában magyarázzák el a tudnivalókat, köztük, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén. Emellett a szülőket, pedagógusokat is oktatják. Kiss János Tibor azt is elmondta: nemzetközi összehasonlításban a magyar szülőket és pedagógusokat felkészültebbnek, tájékozottabbnak látja.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)