Jump to content

Burgonya, a csodás medicina

2019. 01. 24. 09:05

Talán egyetlen zöldséget sem lehet olyan sokféleképpen elkészíteni, mint a burgonyát. Szinte minden nap fogyasztjuk, de keveset tudunk róla, pedig érdemes lenne tisztában lenni azzal, hogy a szervezetünk szinte örömtáncot jár, ha elfogyasszuk.

Legfőbb tápanyagtartalma a keményítő. Étkezési célra legalkalmasabb a 15-20%-nyi keményítőt tartalmazó krumplifajta. Átlagosan 100 gramm energiatartalma 94 kcl, szénhidrát tartalma 20 gramm, tehát kevesebb, mint a száraztésztáé és a rizsé. A burgonya lassabban bomlik le és szívódik fel a szervezetben, ezért ideális cukorbetegek és fogyókúrázók részére is, de csak bizonyos mennyiségben.

Fehérje tartalma 2,5 gramm, a tej vagy hús fehérjéivel egyenértékűnek tekinthető. Aminosav összetétele igen kedvező.

Jelentős C-vitamin forrás, ami jó hiszen ez egész évben rendelkezésünkre ál. A frissen szedett burgonyákban egyébként 100 grammonként 20-30 mg C-vitamin található, ami a téli tárolás során csupán 5-10 mg-ot veszít a tartalmából. Főzés közben a hőkezelésre érzékeny C-vitamin egy része elbomlik. Csökkenthető a veszteség, ha nem áztatjuk sokáig vízben.
Ezen felül értékes ásványi anyagokat (kálium, kalcium, vas, foszfor) és szerves savakat tartalmaz. Fél kg burgonya egy felnőtt napi kálium szükségletét fedezi.

Főként viszont azt hasznos tudni, hogy a krumpli megzöldült részei mérgező hatású anyagot, szolanint tartalmaznak.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)