Jump to content

Mit egyél a borotvaéles memóriáért?

2019. 02. 08. 15:05

Nem titok, hogy bizonyos ételek tápanyagtartalmuknál fogva, természetes úton serkentik a memóriát, és az agyat. Ha pengeéles memóriára vágysz, szalámi és rántott hús helyett eláruljuk, mit egyél!

Agyunk és memóriánk működése az évek előrehaladtával szépen, lassan elkezd hanyatlani. Nincs ebben semmi szégyellni vagy félnivaló, mert ez természetes folyamat. Viszont, a feledékenység mértékének csökkenése, felbukkanásának gyakorisága ellen tehetünk, sőt redukálhatjuk azt, csupán az étrenden kell változtatni egy hangyányit.

Az vagy, amit megeszel

A sokszor ismételt mondás igaz a memóriára és az agyra is, táplálkozási szokásaink milyensége, ugyanis befolyással van agytekervényeinkre. A jól működő memória és hatékony koncentráció sok mindentől függ, de elsődlegesen az agysejtek közötti ingerületek szabad áramlásától.

A szabad ingerületáramláshoz viszont sok oxigénre, energiára, vitaminra és fehérjére van szükség, amit csak a megfelelő táplálkozással lehet biztosítani. Tehát bevitt ételek minősége, mennyisége kulcsfontosságú, mert alapvető hatással van az ingerületátvivő anyagok termelődésére.

Egyél, igyál, emlékezz!

A jó memória érdekében kerülendőek a telített zsírsavban gazdag ételek, és a cukros falatok. Ugyan ezek egy darabig felpörgetik a szervezetet és az agyat, hatásuk épp olyan hamar múlik, mint ahogy jött. Után pedig nem marad más, mint a tompultság, és levertségérzet. A zsírok ezen felül lerakódásokat okozhat az agyi erekben, a túlzott cukorfogyatás pedig számos betegség, például a diabétesz kiváltója lehet.

A fent említett ételek helyett érdemes telítetlen, esszenciális zsírsavakkal teli ételeket fogyassztani, amelyek serkentik az agyat. Ezek a növényi olajokban (pl. olívaolaj, lenolaj), diófélékben, olajos magvakban és tengeri halakban találhatók. A szükséges cukormennyiséget is lehet szervezetbarát módon pótolni, és a lassan felszívódó szénhidrátokat, rostos eledeleket is előnyben kell részesíteni.

A legjobb memóriajavító ételeknek mégis a zöldségeket tartják. Mivel magas vitamin, rost és flavonoid tartalmúak fontos minél többet fogyasztani belőlük. A flavonoidok nagy szerepet játszanak az éles memória fenntartásában. Ezek olyan természetes növényi eredetű vegyületek, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságúak, azaz védik a sejteket a káros hatásoktól.

A zöldségek közül a káposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a cékla, az avokádó, a spenót kiváló agykarbantartó, akárcsak a fokhagyma és a búzacsíra is.

A megfelelő étrend mellett a rendszeres sportolásra is érdemes odafigyelni, ugyanis az intenzív mozgás hatására, a memóriáért felelős agyterület térfogata növekedni kezd. Ezt egy 2011-es brit kutatás bizonyította.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)