Jump to content

5 jel, ami alacsony vércukorszintre utal

2019. 02. 18. 13:45

Az alacsony vércukorszint kellemetlen tüneteket tud produkálni. A hirtelen rosszullétek, hangulatváltozások mind arról árulkodnak, hogy a vércukorszinttel nincs minden rendben.

A vércukorszintre sok minden hatással van. Nem mindegy, hogy mikor és milyen glikémiás indexű ételt fogyasztunk, ahogy az sem lényegtelen, hogy étrendünk hány százalékát képzik a lassú és gyors felszívódású tápanyagok. Nem árt azért sem jobban odafigyelni a táplálkozásra, mert ha a szervezetből elfogy az inzulin – ami ellensúlyozza a túlzott cukorbevitelt -, akkor bizony baj van. Általában erre viszonylag későn derül fény. De ez más lapra tartozik. Maradjunk tehát az alacsony vércukorszint okozta kellemetlenségeknél.

Az alacsony vércukorszint tünetei

Ha a vércukorszint 3,0 mmol/l alá esik, akkor jócskán tapasztalhatjuk magunkon a hipoglikémia jellemzőit. Ezek pedig:

- hirtelen feltörő frusztráltság, idegesség
- szintén hirtelen jelentkező farkaséhség
- látászavar, gyengeségérzet, fáradtság
- izzadás, verejtékezés, nyirkos bőr és fázásérzet még normál hőmérsékleten is
- szívdobogásérzet, fejfájás

A hipoglikémia nem összekeverendő más tünetcsoportokkal. Már csak azért sem, mert mindez szinte egyszerre jelentkezik, ugyan abban a pillanatban, és jellegzetes rosszullétet produkál, ami két falat étel elfogyasztása után már stabilizálódik.

Gyors segítség a legrosszabb helyzetben?

A rosszul lét közepette a szervezetnek azonnal ételre van szüksége. A hipoglikémia egyébként inkább a diétázók, fogyókúrázók körében jellemzőbb, amikor az érintett vércukorszintje amúgy is hosszú időn át alacsony.

Ha viszont beüt a krach, akkor a leggyorsabban úgy lehet stabilizálni a helyzetet, hogyha olyan ételt fogyaszt, amiben minimum 15 gramm szénhidrát található. Ez a mennyiség 2 deci cukros üdítőben, de néhány szem szőlőcukorban is megtalálható. Viszont a csokoládé a gyümölcs és a tej ilyenkor nem a legjobb megoldás, mert ezek lassan emelik meg a vércukorszintet, ezesetben pedig hirtelen segítségre van szükség.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)