Jump to content

Kerekedj felül a stresszen 3 lépésben!

2019. 02. 20. 17:05

A mindennapokkal járó idegeskedés, frusztráltság, szorongás, egyszóval a stressz, kortól függetlenül mindenkit érint. Sokan nem tudnak vele mit kezdeni, pedig néhány egyszerű lépésben meg lehet tanulni helyén kezelni a szóban forgó jelenséget.

A stressz igazából nem más, mint a szervezet ingerekre adott válaszreakciója, védekezési mechanizmusa. A gyakorlatban azonban a stressz kifejezést szinte mindenre használjuk, ami a megszokottnál egy picivel több idegi ingerrel jár.

Mi történik miközben stresszelünk?

A stressz folyamat során több tucat döntési esemény játszódik le azonnal. A stresszor felismerése után a szervezet felkészül a vészhelyzetre. Olyan hormonok szabadulnak fel, melyek kibillentik a testet a nyugalmi állapotból. Ha stressz hosszabb ideig fennáll, ezek a hormonok folyamatosan keringenek a véráramban, ezért szüntelen izgágaság, idegeskedés, szorongás érzet alakulhat ki, mert a test még úgy érzékeli, hogy a veszélyhelyzet nem múlt el, így készenlétben marad.

A fenti jelenség ha sokáig fennál kimeríti a szervezetet, ami egy végül egy ördögi körhöz vezet. A mentális és fizikai kimerültség és az alvászavar is felütheti a fejét.

Elkerülés három lépésben

Az első megoldás talán a legkézenfekvőbb: sportolj! A sport már önmagában boldogsághormont szabadít fel, miközben szépen lassan helye állítja a hormonszintet a szervezetben. A sportok közül a dinamikus mozgással egybeszőtt sportágak a legszerencsésebbek, vagy a futás.

A futás során a talpon található receptorok állandó ingerlésnek vannak kitéve, ami azért szerencsés, mert azak a receptorok stresszoldó hatással bírnak. Nem véletlen, hogy a dühös ember is a lábával dobbant: a talpon található receptorok ingerlése stresszoldó hatású.

A másik megoldás a meditálás. Tény, hogy elképzelhetetlen, hogy a legfrusztráltabb percekben az ember leüljön és lassú zenét kapcsolva elmerengjen az élet dolgain. Pedig, ez is hasznos megoldás. Ha kényszerítjük magunkat a megnyugvásra, meg fog történni, az első 5 perc után.

A harmadik megoldás a pszichológusi segítség. Ezzel sincs semmi baj. Ha valaki olyan személyiségű, hogy inkább a külső segítség hat nála, nyugodtan forduljon szakemberhez!

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)