Jump to content

Unásig ismételgetett frázis helyett: 4 dolog, amit nem tudtál a legégésről

2019. 08. 12. 13:50

Kánikula van, ilyenkor pedig mindenkit óva intenek a napon való tartózkodástól, a napozást pedig egyenesen ördögtől valónak ítélik. Nyilván az általános veszélyekkel mindenki tisztában van, de vannak a leégésnek olyan aspektusai, amelyek miatt tényleg nem árt komolyan venni.

A jelenlegi viszonyok mellett csak az napozik délben és úgy am block egész nap, aki fittyet hány a bőre egészségére, és minden tudományos értekezésre, ami arról szól, hogy bizony a napsütés ilyenkor ártalmasabb, mintsem éltető. De lássuk, miért.

Könnyebben fertőződik a szervezet

Sajnos sokan nem tudják vagy nem foglalkoznak vele, hogy a megégett bőr, sokkal sérülékenyebb. Ha a leégés annyira durva, hogy a bőr felhólyagosodik, az már nem vicc. A kifakadó hólyagok helyén ugyanis szinte tátongó lyukak hirdetik, hogy bármilyen fertőzésnek szabad az út. A leégés ezen változatát mindenképp el kell kerülni!

Szembántalmak

Ez is bizony a leégéshez tartozik, ugyanis az UV sugarak nem csak a bőrt, hanem a szemet is károsítják. A napon való tartózkodás napszemüveg nélkül könnyedén szürkehályoghoz vezet, hiszen az erős ultraibolya sugárzás károsítja a látóideget és a szem belsejét is.

Bőröregedés

Az állandóan napon aszalt bőr könnyedén elveszíti rugalmasságát, a kötőszövetek ugyanis meggyengülnek, nem beszélve arról, hogy a bőr vékonyabbá válik, és a ráncok is gyorsabban és mélyebben keletkeznek rajta. Ezen felül a vállon és az arcon keletkező barna foltok is igen gyakoriak.

Bőrrák

A felelőtlen napozással kapcsolatban leggyakrabban emlegetett bőrártalom. De mégis hogyan okozhat ekkora kárt a napsugárzás? Egyszerűen. Az extrém napsugárzás károsíthatja a sejtek DNS állományát, a bőrsejt genetikai elváltozása pedig bőrrákhoz vezethet.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)