Jump to content

Pirula helyett étel: edd magad boldoggá!

2019. 11. 13. 17:05

Nem vitás, hogy a nem vagyunk egy túl vidám nemzet. Mondhatnánk úgy is, hogy „sírva vigad a magyar.” Hogy ennek belén kódolt genetikai vagy csupán étrendbeli okai vannak, az jó kérdés, mindenesetre az utóbbi határmezsgyéjén haladva, íme néhány étel, amely távol tartja a depressziót.

A depresszió a felnőtt lakosság 7-7,5 százalékát érinti, előfordulása az átlagnál két és félszer gyakoribb a felnőtt fiatal és középkorú nőknél, és sajnos még midig negatív toplistásak vagyunk az EU-n belül a depresszió-statisztikában.

Meglepő, hogy az esetek közel felénél spontán, magától alakul ki a betegség, míg a depresszióval diagnosztizáltak másik felénél külső tényező okolható. Az állapot magától is képes átvonulni, amihez 3-4 hónap is szükségeltetik, de az érintettek 20-25 százalékánál krónikussá válik, és terápia nélkül nem gyógyulnak ki belőle.

A szomorú szervezet

A statisztikai valószínűségen túl a depresszió a mindennapokban is megmutatkozik, sőt az egészségügyi állapot romlásában is. A globális, és társadalmi szinten is jelentkező állapot olyan súlyos betegségek előfordulásának kockázatát is fokozza, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór. De mentálisan is rányomja a bélyegét az emberre: a gondolkodás beszűkül, az érdeklődési kör a nullával válik egyenlővé és a jövőkép is negatívvá, borússá válik, ahogy az érintett kisugárzása is.

Hosszú távon a gyógyszeres kezelést szokás alkalmazni, noha annak rengeteg káros mellékhatása van, így elvetendő ötlet. Helyette a pszichoterápia, az életmódváltás - bármilyen elcsépeltnek hangzik is – rengeteget segít. Az új szokások, hobbik megismerése, kialakítása megtöri a régi berögződéseket, és ezzel a depresszióra hajlamosító viselkedéscsomagot is.

A sport, és az új élethelyzetek felfedezésén túl, bizonyos ételek is segíthetnek abban, hogy a depresszió ne kebelezze be a mindennapjainkat.

Depresszióelkerülő táplálkozás

Kezdjük a legfontosabbal, a fehérjével. A szervezet számára energiát szolgáltató fehérjék közül a tojást, csirke húst és a tengeri halakat ajánlott fogyasztani. Utóbbi tele van omega3-zsírsavakkal, amelyek természetes kedélyjavítóként hatnak a szervezetre.

A zöldségek, gyümölcsök közül a spenót, az alma, a füge, a saláta, a barack, a gránátalma, a szőlő, a tök, a pisztácia, a zeller és a banán ismeretes, mint természetes antidepresszáns. Ezen kívül a természetes eredetű cukrok, mint például a gyümölcscukor is ajánlatos a rossz hangulat távol tartásának céljából.

A gabonafélék közül a teljes kiőrlésű változat ajánlott, ami már a depresszió kezdetében is csillapíthatja a nehézségeket. Ezen kívül a fűszerezéssel is megidézhetjük a jó hangulatot. A sáfrány például antidepresszáns hatású, míg az oregano fokozza az agyi aktivitást.

Ha egyetlen étrendben kellene összefoglalni mindazt, ami természetes módon tartja távol a depressziós állapotot, az a mediterrán étrend lenne, így érdemes megfontolni, hogy a jó kedv és egészségesebb mindennapok érdekében, előtérbe kellene helyezni.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)