Jump to content

Az akupunktúra és a szemtorna is javíthatja a látást

2019. 12. 09. 20:59

Az öregedés folyamatával párhuzamosan kialakuló szembetegségek közül a száraz szem, a szürkehályog, a zöldhályog és a makuladegeneráció a legismertebbek. Az okok szerteágazóak. A rövidlátásnak oka lehet a magas szemnyomás, ami aztán glaukómához, azaz zöldhályoghoz vezethet, de a szemfenék meszesedés okait még kutatják. Az orvostudomány ezeknek a betegségek a kezelésére egyre több gyógymódot kínál.

Ozsváth Mária szemész szakfőorvos az M1 Életkor című műsorában elmondta, azt feltételezik, a hogy magas vérnyomás, a magas vércukor, a magas koleszterin, illetve bizonyos pajzsmirigy betegségek kiválthatják, elősegíthetik ezeknek a betegségeknek a kialakulását. Hozzátette, ez egyelőre még csak megfigyeléseken alapuló feltételezés.

Az UV sugárzás károsítja a szemet

Bizonyított viszont, hogy nem tesz jót látásunknak az UV-sugárzás – az általa okozott szembetegségek kialakulása több éves folyamat.
Szalai László kiemelte, a szürkehályog népbetegségnek számít az egész világon.

A sugárzás a DNS-t, a genetikai anyagunkat megtöri, különböző kémiai folyamatokat idéz elő, s ez a genetikai hiba egy patológiás folyamatot generál – mondta Szalai László a Budai Irgalmasrendi Kórház szakrendelésveztő főorvosa. Bőrünkhöz hasonlóan a napsugarak szemre gyakorolt hatása idővel halmozódik, ezért már gyermekkorban védekezni kell jó minőségű napszemüveggel. De nem csak napsütésben kell védekeznünk. Gajdó Zsolt optomerista arra hívta fel a figyelmet, hogy az UV-sugárzás 40 százaléka homályos időben, télen is jelen van.

Hozzátette, a sugárzás mértéke nagyban függ a környezettől is, hiszen a zöld környezet elnyeli az UV-sugárzást, egy havas vagy homokos környezet azonban 80 százalékban visszaveri azt. Hozzátette, sokan nem tudják, hogy az optikai lencsék UV-szűrővel is rendelhetőek, annak ellenére, hogy ez nagyon fontos, hiszen ez adja azt a maximális védelmet, amivel a szem károsodása kiküszöbölhető.

Egyre gyakoribbak a szárazszeműség különböző formái

Ártalmas a kék fényt sugárzó elektronikus képernyők hosszas használata is. Ozsváth Mária elmondta az egyre több számítógépes munkakörnek köszönhetően egyre gyakoribb jelenség a szárazszeműség különböző klinikai megjelenési formákban.

Az akupunktúra és a szemtorna is hatásos gyógymód

Ozsváth doktornő mindig is élen járt az új módszerek adta lehetőségek alkalmazásában és kidolgozásában. Az akupunktúra és a szemtorna jótékony hatására már 25 évvel ezelőtt felhívta a kollégák figyelmét egy szemész kongresszuson. Ozsváth Mária kiemelte, az akupunktúra, és a szemtorna hatásos gyógymód lehet, de csak abban az esetben, ha nincs szemfenék-meszesedés vagy szemfenék-betegség.

Az időskori makuladegeneráció az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, amely 50 éves kor felett jelentkezik. Vezető vaksági ok, a vakok negyede emiatt veszíti el látását. Gyógyír még nincs rá, de a betegséget lassító, feltartóztató módszerek már vannak. A makuladegeneráció mellett vannak különböző szem felszíni degeneratív kórképek, ilyen például a kúszóhártya. Ezek a leggyakoribb megbetegedések.

Ozsváth Mária szerin hatékony gyógymódot nyújt a nemzetközi csúcstechnológiás gép, a Maia mikroperimetria, aminek a feltalálója egy torontói szemészorvos. A gép lényege, hogy a biofeedback mechanizmus alapján a szemfenéken található élő, de legyengült sejteket stimulálja abban az esetben, ha az egyén nem veszett el a teljes látóterét. (A  biofeedback egy alternatív gyógymód, olyan módszereket jelent, amelyek élettani működések tudatosítására irányulnak – a szerk.)

A klasszikus injekciós kezelés mellett, a mikroperimetriás kezelés adta lehetőségeket is alkalmazza a doktornő. A javulás akár 20-30 százalékos is lehet.

Mi is sokat tehetünk látásunk érdekében: ne dohányozzunk, fogyasszunk minél több zöldséget, tartsunk 10-15 napos feketeáfonya kúrát és évente ellenőriztessük szemünk állapotát akkor is, ha nincs semmi panaszunk.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)