Jump to content

Négy jel, ami a rákra figyelmeztethet

2019. 12. 11. 09:05

A globális szinten népbetegséggé váló daganatos elváltozásoknak is van néhány tünete, amelyek észlelése nagyon sokat segít a betegség féken tartásában, és a szükséges kezelés idő előtti elkezdésében. Milyen apróságok jelezhetik előre a rettegett megbetegedést?

A rák kialakulásának ezernyi oka van, ám két markáns csoportot szokás elkülöníteni: az öröklési hajlam és a környezeti tényezők okozta megbetegedést. Van, aki genetikailat fogékonyabb a betegség kialakulására, míg mások az önpusztító életmóddal vagy épp a rengeteg stresszel fokozzák a daganatos kór kialakulására való rizikót.

Például a dohányzás, és a mozgásszegény életmód a rákok harmadáért felelős. Megdöbbentő, de napi egy doboz cigaretta elszívásával huszonkétszeres esély van a tüdőrák kialakulására, de maga a dohányzás egyéb tumoros megbetegedések kialakulásáért is okolható. A normál testtömeg feletti minden egyes plusz kiló egy százalékkal növeli a rák kockázatát. A rákos megbetegedések húsz százalékáért az egészségtelen életmód a felelős, melyben benne van a mozgásszegény életmód (5%), a fokozott alkoholfogyasztás (3%) a helytelen táplálkozás (5%), és a túlzott napozás is.

Bizonyos tünetek és tünetegyüttesek azonban előre jelezhetik a daganatos megbetegedés kialakulását, főképp, ha hosszabb ideje fennálnak. Lássuk, mely panaszokkal érdemes orvoshoz fordulni.

Oknélküli fájdalom

Mindenkinél előfordul, hogy időnként fájdalmat érez a teste bizonyos pontjain. Ha ez magától elmúlik néhány nap alatt, akkor rendben van, ám ha tartós, és intenzív, akkor nem árt vele felkeresni egy orvost. A fájdalom mértéke, és a sajgó terület is jelzésértékű.

Köhögés

A téli időszakban a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknél állandósulhat a köhögés, ám ezt nem szabad összetéveszteni a szűnni nem akaró, erőteljes, már-már fájó köhögéssel, ami ok nélkül jelentkezik, és gyakorlatilag az év bármely szakaszában. Nem tréfadolog, mert tüdőrák vagy épp nyelőcsőrák jele is lehet.

Duzzanatok, kitüremkedések, csomók

A huzamosabb ideig fennálló, random megjelenő bőrelváltozások és csomókkal érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.

Emésztési problémák

A megváltozott emésztést, székelést és ürítést sem szabad figyelmen kívül hagyni. Utóbbi esetében, ha a vizelés fájdalmas és hosszú távon fennáll, nem köthető betegséghez, akkor irány az urológia.

Ha a székelés változik meg, azaz a végtermék anyaga, állaga vagy épp színe szokatlan, ráadásul sem étrendbeli, sem gyógyszermellékhatás számlájára nem írható, akkor is érdemes felkeresni orvosunkat.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)