Jump to content

Készítsd fel lábaid a karácsonyra!

2019. 12. 16. 09:05

Lábdagadás, lábfájás és fájdalommentes ünnepekre vágysz? Némi előkészülettel nem csak szíved, hanem tested is rákészülhet a karácsonyi sürgés-forgásra.

Az ünnepi hangolódás első sorban az atmoszférateremtéssel kezdődik, miután pedig lelkünk ünneplőbe öltözött, jöhet azon testrészeink felvértezése, amelyek extra mód igénybe lesznek véve a karácsonyi időszak alatt. Például a lábak.

Egész napos rohangálás, szakadatlan éjszakai fájdalom

Noha a véghajrától még egy hétre vagyunk, a karácsonyi készülődés már javában zajlik. A bevásárlás, az ajándékbeszerzés nem csak idő-és pénzigényes folyamat, hanem rengeteg pluszterhelést ró az alsóvégtagokra. Elvégre, ha amúgy nem élünk sportos életmódot, valószínűleg nem sétálunk pluszba többet, mint amennyi muszáj, a bevásárlások során viszont a szokásosnál jóval több kilométert beleteszünk a lábainkba, így nem csoda, ha azok a hirtelen terheléstől elfáradnak.

Az ajándék és alapanyagbeszerzést követően jön a második felvonás, azaz a főzés, nagytakarítás és karácsonyfadíszítés triumvirátusa, ami bizony egész napos talpalást jelent. Hogy a nap végére ne fájdalommal teli lábszárral, kimerülten heverjünk le a kanapára, készítsük fel lábunkat a megterhelő napokra.

Gyógymódok a fájó lábnak, hasznos ünnepi trükkökkel

A lábfájás meg tudja keseríteni az ünnepi készülődést, és magát a karácsonyt is. Néhány aprósággal azonban elkerülhetjük vagy épp alig észrevehetővé csökkenthetjük a túlterhelés jeleit.

Lábemelgetés

A legősibb gyógymódok egyike nem véletlenül élete túl a modernkori orvoslás világmegváltó forradalmát. Elvégre, még mindig ez a leghasznosabb dolog, amit tehetünk, ha az elfáradt, bedagadt, sajgó lábat másnap reggelre rendbe akarjuk hozni.

A vérkeringés felpörgetése érdekében naponta néhányszor emeljük fel a szív magassága fölé a lábakat. Ez az egyszerű gyakorlatsor pontosan elég lesz ahhoz, hogy fájdalom és lábbedagadás nélkül vészeljük túl a napot.

Masszázs

Kiváló stresszlevezető, remek relaxációs technika, és nem utolsósorban a lábfájást is pillanatok alatt enyhíti. A talp átmasszírozása segíti a vérkeringés beindulását, ezáltal a fáradtság és a fájdalomtűrés fokozását is. Heti 2-3 alkalom csodákra képes.

Izomgörcs ellen észrevétlen gyakorlatok

Még a rendszeresen sportot űzők esetén is felbukkannak a kellemetlen izomgörcsök, nemhogy a több napos állandó talpalás után. Ilyen esetekbe vagy épp ezek kialakulásának elkerülése végett próbáljuk ki az alábbi lábgyakorlatot.

Először is emeld fel lábaid, majd szorítsd össze a lábujjakat. Ezután lazítsd el, és ismételd meg legalább tízszer. Ha a bokád lazítanád, végezz bokakörzéseket.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)