Jump to content

Öt dolog a gyomorról

2020. 04. 24. 17:05

Mindennap fontos feladatot lát el, és egy-két finom falat láttán azonnal akcióba lép. Van, aki szereti kényeztetni, míg mások szigorú diétával korlátozzák. De valójában mekkora a maximális kapacitása, mi okozza benne a savat, és melyik rutinételünk teszi gyógyíthatatlan beteggé?

A gyomor a nyelőcső és a vékonybél között elhelyezkedő, izmos falú üreges szerv. Az emésztőcsatorna legtágabb részét képezi, szerepe van a táplálék raktározásában és az emésztésben. Két saját ideghálózattal rendelkezik, és az anatómia két részre osztja. A gyomor működése igen összetett, komplex folyamat, így nem csoda, hogy ezernyi féle módon robbanhat le.

A mindennapok során különösebb figyelmet nem szentelünk neki, és ismeretét illetően is megelégszünk annyival, hogy mit szabad enni és mit nem, ha el akarjuk kerülni a gyomorfájást, savat vagy épp puffadást. Jobban nem mélyedünk bele a dolgokba, pedig gyomrunk sok érdekességet tartogat, a laikusok számára is.

Az a káros só…

A legrettegettebb betegségek egyike a gyomorrák, amit számtalan dolog okozhat. A betegség kialakulásához több lépcső is vezet, amelyben a genetikai tényezők mellett az étrend és a környezet szerepe is hangsúlyos.

A gyomornyálkahártya gyulladása, a hosszú idő óta fennálló gyomorfekély, és az utóbbit kiváltó Helicobacter pylori baktérium jelenléte is növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A fentiek mellett a nem megfelelő étrend is sokat nyom a latba. Számtalan klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a túlzott konyhasófogyasztásnak köze van a gyomorrák kialakulásához. A só fogyasztást érdemes mellőzni vagy redukálni, amennyire csak lehet, mert a szívnek sem egészséges.

Vöröshagyma és gyomorrák

Egy hollandiai kutatás azonban érdekes eredménnyel zárult a témában. A tudósok az ezer ember bevonásával készült kutatást összegezve arra jutottak, hogy azok, akik naponta legalább egy fél vöröshagymát bármilyen formában elfogyasztanak, fele annyira, azaz 50 százalékkal redukálják a gyomorrák kialakulásának esélyét.

De nem csak a hagyma számít gyomorrák megelőző ételeknek. A fokhagyma, a cékla, a zöld tea és a brokkoli is segít megelőzni a betegség kialakulását.

Hány fokos a gyomor?

A kínai kultúrában szinte bűnnek számít, a hideg italok fogyasztása, mert hitük szerint az megtöri a CSI energiaáramlást. Nos nem járnak messze az igazságtól, ugyanis a gyomor zavartalan működéséhez tartós, állandó körülbelül 37 fokos hőmérsékletre van szükség, amit a hideg italok, csökkentenek.

Az emésztőenzimek működéséhez márpedig a gyomorban legalább 37 fokos állandó hőmérsékletnek kell lennie, ezért a legideálisabb a szobahőmérsékletű italok fogyasztása, még a kánikula idején is!

Borsmenta, gyömbér

A hányinger leküzdése ellen természetes módon is tehetünk, például gyömbérrel és borsmentával, utóbbi érzésteleníti a gyomor nyálkahártyáját, míg előbbi megnyugtatja, stimulálja azt, összevetőinél fogva.

Ha pedig már a hányásnál tartunk: azt követően nem ajánlatos fogat mosni, mert a feltörő, nagy mennyiségű gyomorsav megmarja a fogzománcot, amit a dörzsöléssel megsérthetünk. A hányást követően két órát legalább várni kellene a fogmosással a fogzománc érdekében.

Maximális kapacitás

Gyomrunk körülbelül fél liter megrágott étel befogadására képes. Ennyi az a kapacitás, ami még nem okoz emésztési nehézséget, plusz terhet a gyomornak. Az e fölött mennyiség erjedési és rothadási folyamatokat indít el benne.

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)