Jump to content

A hosszú élet titka a könyvolvasás

2020. 05. 06. 20:05

A könyvmolyok nem csak hosszabb, hanem szellemileg is frissebb életet élnek. A Yale Egyetem kutatása szerint napi fél óra az agy mennyi mannája, aminek hála az élettartam is jócskán megnövekszik. De miért pont az olvasásban a titok?

Az egészséges élet ritka, és annak titkát sem ismerik sokan. A világ legidősebb embere, Sodimedjo a napokban hunyt el. A 146 éves férfit a BBC tavaly a hosszú élet titkáról kérdezte. Sodimedjo azt mondta, a türelem volt a legfontosabb, illetve az, hogy mindig a szerettei vették körül, akik gondoskodtak róla. Egy másik matuzsálemi kort megélt férfi Antonio Docampo García, aki 107 éves korában hunyt el, a hosszú élet titkát a vörös bor rendszeres fogyasztásában vélte felfedezni.

Nincs olyan ember a bolygón, akit így vagy úgy ne érdekelne, hogy hogyan növelheti élettartamát, a lehető legtovább. Ki az egészséges életmódra, ki a sportra esküszik, és ahány ember, annyi meggyőződés, már ami a hosszú élet titkát illeti.

A Yale Egyetem egyik legfrissebb kutatása, egy újabb alternatívát mutatott meg a hosszú életre vágyók előtt. Aki hosszú, egészséges életet szeretne, mindennap olvasson legalább 30 percet. Kutatásuk szerint ugyanis azok, akik rendszeresen olvasnak, napi harminc percet és hetente több, mint 3,5 órát, azok sokkal tovább élnek, mint nem olvasó társait.

Nem elhanyagolható tény, hogy az olvasás alatt a minőségi tartalmon van a hangsúly. A magazinok és újságok nem növelik az élethosszt, csak a könyvek. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy utóbbiak nagyobb szellemi kihívást jelentenek az agynak, ami így használatra van kényszerítve.

A fitt szellem pedig a hosszú élet egyik alapfeltétele, mert így a kognitív funkciókat leépítő betegségek elkerülhetővé válnak, például a demencia is.

Az előrejelzések szerint a demencia 2050-re világszerte 135 millió embert érint majd. A betegség megakadályozza az új emlékek kialakulását, gyakran elszigetelve és összezavarva az érintetteket. Számos demenciával küzdő ember számára az első jel a tájékozódási képesség elvesztése, amelynek következtében még a jól ismert helyeken és környezetben sem képesek eligazodni. A demencia leggyakoribb formája az Alzheimer-kór, ami Magyarországon is súlyos problémát jelent: mintegy 250 ezerre becsülik a közvetlenül érintettek számát.

A demenciára nincs gyógymód, megelőzni és csökkenteni kialakulásnak esélyét viszont lehet. Egyrészről rendszeres testmozgással, és még rendszeresebb agymunkával.

A hosszú élet és a fiatalos agyműködés titka az olvasásban, az agybarát táplálkozásban, és az agy kihívások elé állításában rejlik. Az ok nagyon egyszerű. Az olvasás, keresztrejtvény fejtés során az agy állandó stimulálásnak van kitéve, és ezáltal használatra, gondolkodásra, összpontosításra kényszerítve. Egy szó, mint száz: az agy konzerválója a kreatív tevékenység, és az agy fokozott használata.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)