Még a fagyasztott sóska is rengeteg tápértékkel és szervezetbeindító tápanyaggal rendelkezik, így a főzés idején is spórolhatunk, na meg a vásárlás összegén is. Az Európában és Észak-Ázsiában őshonos növény, amiből nem csak főzeléket, hanem gyógyteát is szoktak készíteni, elsődleges forrása az A-, B1-, B2-, és B9-vitaminoknak, valamint a nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Ezen kívül nem elhanyagolható, kalcium, foszfor, nátrium és vastartalma, ahogy a benne található antioxidáns és flavonoidok mennyisége sem. Ezen kívül gazdag forrása a szénhidrátoknak, és az oxálsavnak, kalóriatartalma mégis elenyésző
A sóska a sokféle tápanyagtartalmának köszönhetően csökkenti a farkasvakságot, a töredezett hajvégeket pedig újra élettől fénylővé varázsolja, és a kopasz foltoknak is búcsút inthetünk. A csontok védelméért sokat tesz, és a hemoglobin szint stabilizálásáért, így vérszegénység esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A sóskaleveleket gyakran álmatlanság vagy magas vérnyomás ellen is használják, antioxidáns tartalma miatt pedig a rossz koleszterinek ellen veszik fel a harcot, aminek eredményeképp alacsonyabb vérnyomást eredményez. A teljesség igénye nélkül, kell ennél több indok, egy hétvégi sóskaebédhez?
Amire szükséged lesz:
- 250 gramm sóska
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál cukor
- 2-3 evőkanál tejföl
- Kb. 4-5 dl tej
- só, ízlés szerint
Elkészítése
A sóskalevelekről lehúzzuk a szárat és a középső fő eret, majd megmossuk és lecsepegtetjük. Fagyasztott sóska esetén, nyilván ennyivel egyszerűbb a dolgunk.
A második lépésben a felhevített olajon a sóskát átdinszteljük, és miközben a levelek elsötétülnek és megszikkadnak a lisztet egy kevés tejjel hozzáadjuk és csomómentesre keverjük. Botmixerrel pürésíthetjük, amit a tejföl és a maradék tej hozzáadása követ. Forraljuk fel, majd ízesítsük sóval, cukorral. Ha lágyabb sóskát szeretnénk akkor több tejet adjuk hozzá, ha sűrűbbet, akkor kevesebbet.
Tálalhatjuk tükörtojással és főtt burgonyával egyaránt, de ha biztosra akarunk menni az elfogyasztását illetően, egy csipet kreativitással is fűszerezhetjük. A mosolygós arcok, garantáltan elnyerik az ifjúság tetszését is.
Egy hasznos tippet viszont érdemes megfogadni a sóska elkészítése előtt, mégpedig azt, hogy a növényben található oxálsav miatt a sóskát nem szabad alumíniumból vagy vasból készült konyhai eszközökben megfőzni, mert a fémekből kioldódó anyagokkal keveredve mérgező hatásúvá válhat.