Jump to content

Minden, amit a túróról tudni kell

2020. 05. 08. 09:05

Mára már nem csak egy a számos tejtermék közül. Mára a természetes gyógyítás sarkkövévé vált. Miért és mitől olyan hatékony egészségjavító?

A túró a tejszín és a vajgyártás során melléktermékként képződött sovány tejből készül a tejfehérje (kazein) kicsapásával. Attól függően, hogy mivel csapják ki a kazeint, kétféle túrót különböztetünk meg. A savanyú étkezési túró előállításánál az alvasztást vajkultúrával végzik, míg az oltós túró gyártásánál a vajkultúra mellett oltót is alkalmaznak. A vajkultúra Lactococcus baktériumokat, az „oltó” enzimet (kimozin, pepszin) tartalmaz.

Magyarországon általában savanyú étkezési túrót gyártanak. A túró koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait, ezért táplálkozás-élettani jelentősége nagy, valamint a különböző diétákba is remekül beépíthető (pl. májbetegek étrendje).

Hazánkban étkezési tehéntúró három különböző zsírtartalommal kapható: a zsíros 12,2 gramm, a félzsíros 7 gramm, a sovány pedig 0,5 gramm zsírt tartalmaz 100 grammonként.

A gomolyát (túrósajtot) pasztőrözött tejből készítik, oltós alvasztással, majd az alvadékot aprítják, melegítik, keverik, és végül formákba öntik. Ezután 24 óra állás során a savó kicsurog belőle. Hűvös helyiségben érlelik, és közben sós vízzel kezelik. Gomolyát tehén- és juhtejből is szoktak előállítani.

A gomolya további feldolgozásával készül a Parenyica sajt, a juhgomolya készítésekor kicsurgó savó pedig az orda, mely értékes fehérjeforrás. A juhtúró gyártásához először gomolyát készítenek, majd ezt további technológiai eljárásoknak (aprítás, zsírtartalom beállítás, állomány kialakítás) vetik alá. A juhtúró 65% juhgomolya és 20% tehéngomolya keverékéből áll, zsírtartalma jóval nagyobb a tehéntúróénál (22,5 g/100 g). Táplálkozás-élettani szempontból a tehéntúró fogyasztása alacsonyabb energia- és zsírtartalmának köszönhetően előnyösebb, mint a zsíros juhtúró.

A máj természetes doktora

A máj nem csak a szervezet méregtelenítéséért felelős, ennél sokkal több funkcióval bír. Kiemelkedő szerepet játszik a hormonok lebontásában, termeli a fehérjéket és a véralvadási faktorokat, felveszi a szervezetünk számára fontos tápanyagokat, a károsakat pedig kiszűri, illetve hatással van a szénhidrát-anyagcsere és a hormonháztartás működtetésére is. Épp ezek miatt nem mindegy, hogyan bánunk vele!

Megóvásához érdemes bevezetni kéthetente, úgynevezett májregeneráló napot, amikor az étrendbe beiktatjuk a számára fontos vitaminokat, illetve azon a napon mellőzük a káros szokásainkat. Elsődlegesen rendszeressé kell tenni az A-és K-vitamin fogyasztását. Ezt legegyszerűbben a túróból, spenótból és egyéb állati származékokból lehet nyerni.

A túrónak ezen kívül négy alig ismert hatása van: szorongásoldó, szívvédő, antioxidáns, és az idegrendszer karbantartója. Kattints ide, hogy megtudj róla többet!

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)