Jump to content

Legnemesebb szervünk, a szív 7 titka

2020. 05. 18. 17:05

Olyan természetesnek vesszük működését, mint a Napfelkeltét, mégis utóbbiról sokan többet tudunk, mint legfontosabb életben tartónkról, a szívünkről.

Ha meg kellene nevezni a test legszükségesebb szervét, nem volna könnyű dolgunk, elvégre a bélrendszer, a tüdő, és az agy is létfontosságú a szív mellett, ám talán mégis az örökösen dolgozó, egy ütemet ki nem hagyó szív a legfontosabb.

A csodálatos ketyegő

Az évek során alig foglalkozunk vele, csak nyugtázzuk, hogy működik és kész, pedig oda kellene rá is figyelni, elvégre, ő csak azért dolgozik, hogy mi élhessünk.

A szívnek kifejezetten nincs könnyű dolga, elvégre minden kihat rá: a táplálkozás, a szokások, az életmód, a hangulat, a stressz, a mozgás, a zaj és még a gondolatok is. Éppen ezért nem elég csak akkor elkezdeni törődni vele, ha már érezzük, hogy baj van. Egy kis odafigyeléssel viszont sokat tehetünk érte, hálából, de előtt nem árt megismerni!                             

Szívünk titkai

A szív percenként körülbelül 72-szer dobban, azaz húzódik össze, ami azt jelenti, hogy egy átlagos élet alatt 2,5 milliárdszor ismétlődik meg. A testünkben nagyjából 5,6 liter vér található, ezt a mennyiséget a szív percenként háromszor keringeti át a szervezetben.

A szívnek saját elektromos impulzusa van, ami azt jelenti, hogy a testen kívül is képes működni, ha az oxigénellátás biztosítva van. Egyes születési rendellenességeknél van, hogy a szív a testen kívül fejlődik ki. Viszont ez az egyetlen szerv, amelyet nem lehet átültetni miután a vérkeringés leállt, ezért azt követően, hogy a dobogó szívet kiemelték, jégbe tették 4 maximum 15 órán át ültethető be speciális tárolási körülmények között.

Nagyon sokáig úgy tartották, hogy a szív vezérel, azaz minden érzelem ura a ketyegőnk. Később a felvilágosodás erre rácáfolt, ám néhány évvel ezelőtt egy kutatócsoport újra felvetette annak a lehetőségét, hogy a szív mégiscsak befolyást gyakorol az agyra. Arra jutottak, hogy a szív és az agy között kétirányú információ-áramlás van, amely más szervek működésére és az egész életminőségünkre is hatással van.

A szívünk képes kommunikálni, méghozzá a szívverés felgyorsulásával van lassulásával, illetve a hormontermelés változásával.

A jókedv védi a szívet: a nevetés normalizálja a vérnyomást, ellazítja az érfalakat és ezáltal több vér jut a test különböző pontjaiba. Viszont a 60 ütem/percnél gyorsabb zene, a stílusától függetlenül, megemeli a szív ritmusát és a vérnyomást is. Szívünk egy csoda, és csodálatos dolgokra képes, védjük  hát rendszeres mozgással, és megfelelő étrenddel.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu;szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)