Jump to content

Szívbarát ételek, amik erőssé varázsolják a ketyegőt

2020. 05. 28. 15:05

Életünk mozgatórugóját is olykor karban kell tartani, sőt mi több, megfelelő működéséhez és egészséges mivoltához a legapróbb dolgokra is oda kell figyelni. Ilyen például az étkezés, és néhány étel, amelyek meglepő hatással vannak a szívre, és könnyen, olcsón beszerezhetők. A nagy melegben pedig nem árt támogatni ketyegőnk!

Azt már biztosan mindenki tudja, hogy az étcsokoládé jót tesz testünk egyik legfontosabb szervének a szívnek, ám a finom nyalánkság mellett van jó néhány étek, amelyek kifejezetten hasznosak a számára.

Hálás szív, finom ételek

A témában jártas szakértők szerint nem csak az életmód, de az étrend is befolyással van az ember élettartamára. Nem kell méregdrága ételekre, különleges alapanyagokra, kimondhatatlan nevű gyümölcsökre asszociálni, ha a szívvédő táplálkozásról van szó, mert megdöbbentő, hogy a leghétköznapibb étkek milyen jó hatással vannak rá. A Dailymail szakértői gárdája összegyűjtötte azt az öt ételt, amelyből nem árt minden nap elfogyasztani egy-egy adagot.

I. Teljes kiőrlésű gabona

Igen, valóban ez az egészséges életmódot követők vesszőparipája, de nem véletlenül. A hagyományos lisztből készült fehér kenyér, teljes kiőrlésű változatra cserélésével ugyanis nagymértékben csökkenthető a szívkoszorúér-betegség és a stroke kockázata.

II. Magvak

Szintén lényegi részét képzi az egészséges étrend részének, és a szívbarát táplálkozásénak is. A magvak, mint például a dió, ugyan magas zsírtartalmú lehet, de az általuk tartalmazott egyszeresen telítetlen zsírok növelik a szív egészségét.

A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a diófélék rendszeres napi fogyasztása (2-3 darab), csökkenti a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Ez a hatás még inkább érvényesül, ha a magvak előtérbe kerülne a feldolgozott rágcsálnivalókkal szemben, így még több jut belőlük a szervezetbe.

III. Csoki

Ezzel most nem árulunk el sok újat, de számos tanulmány mutatott már rá arra a tényre, hogy azok az  emberek, akik rendszeresen fogyasztanak 20g-os vagy két kockányi 70 százalékos vagy annál magasabb kakaó tartalmú étcsokoládét, azok vérkeringése jelentős javulást mutat. Viszont ugyan ez a hatás nem érvényesül akkor, ha csak a „klasszikus”, alacsony kakaó tartalmú csokikat esszük.

Az étcsokoládék egészségre gyakorolt hatása maga a polifenol tartalomnak köszönhető, amelyek nitrogén-oxidot szabadítanak fel. Ez növeli az artériás dilatációt, miközben javítja a véráramlást és csökkenti a vérlemezkék összetapadását – egyszóval fokozza a szív egészségét.

IV. Tökmag

A tökmag tele van stresszoldó magnéziummal, ami kifejezetten jót tesz a szívnek. Elvégre a stressz megnövekedett szintje súlyos hatást gyakorolhat a szívre. A magok ezen kívül tartalmaznak bőséges mennyiségű fehérjét és egészséges zsírokat is.

V. Avokádó

Nagyon gazdag a komplex B-vitaminban, főképp a B5-vitaminban, ami fontos a mellékvese kiegyensúlyozott működésének érdekében. Ugyebár a mellékvesék termelik az adrenalin és a stresszhomonokat, így harmonikus működésük nem csak a test, hanem a szív számára is fontos.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)