Jump to content

Mi az oka a nyári fáradtságnak?

2020. 06. 12. 17:05

A tévhittel ellentétben nem csak a tavaszi fáradtság teríthet le a hétköznapokban. Az egyre melegedő idő, és a több napsütés ellenére, a szervezetünk ugyan úgy lefáradhat, sőt. A katasztrofális energiahiány hátterében a nyári fáradtság áll, amit két dolog okoz, és három tevékenység mulaszt el.

Szokatlan, hogyha a nyári fáradtságról beszélünk, mert általában a fáradtság a tavasz szóval áll leggyakrabban párba. Mégis teljesen megszokott jelenség ez a szervezetünkben, amiről nem árt egy kicsivel többet megtudni, ha tenni is szeretnénk ellene.

Energiátlanul vesztegelve a teendők közepén

Nem hangzik túl jól, pedig nyáron gyakrabban előfordul, mint ahányszor számítanánk rá. A nyári fáradtság nem a szervezet átállásának lassúságában, vagy a hőmérsékletváltozáshoz való adaptációs készségük csökkenésében keresendő, hanem sokkal inkább a folyadékfogyasztás és a vízveszteség növekedésében.

Ugyebár a nyári kánikulában, és melegben sokkal több folyadékot vesztünk izzadság formájában, amivel nem csak a vízháztartásunk, hanem az ásványianyagok egyensúlya is felborul a szervezetben. Mivel az izzadás során ásványi anyagokat vesztünk, szervezetünk szépen lassan jelzi azok hiányát, méghozzá fáradtság, erőtlenség formájában. Ezért fontos törekedni ezek pótlására, így előtérbe kell helyezni a nyers zöldségeket, és a gyümölcsöket, valamint legalább napi 2,5 liter vizet meg kell inni! Sablonos, de nagyon sok energiát vesztünk, ha nem figyelünk oda az ásványianyag és vízpótlásra nyáron. 10 testsúlykilogrammonként legalább fél liter vizet el kell fogyasztani.

A másik ok, ami miatt gyengébbnek, energiaszegénynek érezzük magunkat, az az étrend megváltozása. Nyáron lényegesen kevesebbet, és kevéssé zsírosat eszünk, így energiaszintünknek is alkalmazkodnia kell a módosult étrendhez. Egy nagyon egyszerű megfigyeléssel rájöhetünk, hogy táplálkozásunk okozza-e az energiahiányt.

Ha az étkezést követően 1-2 órával álmossá, erőtlenné válunk, akkor nem jutottunk megfelelő energiához, és a nap hátralevő részében is csak álmatagon lézengünk majd. A húsok és lassan felszívódó szénhidrátok mellett most rengeteg gyümölcsre és zöldségre van szüksége a szervezetnek, hogy meleg okozta plusz terhelést megfelelően bírja.

Megoldás a bágyadtság ellen

Az örökös fáradékonyság rányomja a bélyegét a hangulatra, és a napok dinamizmusára is. Viszont, a nyers zöldségek és gyümölcsök alapból felpörgetik a szerveztet. A banán, a cseresznye, az ananász, a körte és a szőlő valóságos energiabomba.

Az egészséges ételek mellett a futás, vagy bármilyen intenzív mozgás ki tud billenteni. Már két hét rendszeres testmozgás után érezni fogod, hogy sokkal energikusabb, és fittebb vagy.

A harmadik és egyben utolsó tipp a nyári fáradékonyság ellen a kreativitás. Kedvenc időtöltésed a flow élményét nyújtja, ami felér 4 kávéval és egy félmaradton okozta euforikus élvezettel. Próbáld csak ki!

(Forrás: biokalauz.co.hu;szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)