Jump to content

Nem alszanak eleget a magyarok

2020. 06. 18. 18:36

Április 30-án befejeződött a magyar alvásfelmérés, amelyben hatezren vettek részt. A felmérés arra kereste a választ, hogy mennyit alszanak a magyarok. Kiderült, hogy kevesebbet, mint amennyire szükségük lenne.

A legtöbben (63%) 9 és 11 óra között fekszenek le aludni, és a lefekvés előtti egy órában, illetve közvetlenül az alvás előtt is a tv előtt és/vagy okoseszközökkel a kézben töltik az idejüket. Sőt, a válaszadók 13 százaléka ezeknek az eszközöknek a működése közben alszik el.

Hahn Gábor Zsolt az Aludj jól, Magyarország! vezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a szervezet célkitűzése, hogy minden magyar embert megtanítsanak a helyes alvásra.

Kiemelte, a kutatás visszaigazolta azokat a feltételezéseket, amelyekre a kutatást alapozták. Kiderült, hogy Magyarországon az emberek aránylag későn fekszenek le és korán kelnek. És sokaknak nemcsak az elalvás okoz nehézséget, de maga az alvás sem kielégítő: a megkérdezettek 30 százaléka kevesebb, mint hat órát alszik éjszakánként.

A kialvatlanság komoly egészségügyi problémákat okozhat. A kialvatlanság nemcsak egyének szintjén jelentkezik, de a munkahelyen is lecsapódik. Az elégtelen alvás két mérhető negatív következménnyel jár vállalati szinten: kieső munkaerővel és teljesítménycsökkenéssel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a minőségi alváshoz szükség van egy sötét hálószobára és arra, hogy a hőmérséklet ne haladja meg a húsz Celsius-fokot. Hozzátette, az is fontos, hogy alvás előtt egy órával már ne nézzük a televíziót, ne dolgozzunk a számítógépünk, laptopunk előtt, illetve ne együnk és ne igyunk túl sokat.

Az országos eredmények közzétételét követően a megyékre bontott statisztika is elérhető lesz.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)