Az avokádó nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmaz, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek kedélyállapot javítóként is ismeretesek. Természetes nyugtatónak sem utolsó, és B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.
Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés. Mindezt már jó ideje tudjuk magáról az avokádó húsáról, de ereje, hatóanyagainak nagy része valójában a magot körül ölelő héjban található.
A megváltó maghéj
A Texasi Rio Grande Valley Egyetem átfogó kutatása egyszer és mindenkorra pontot tett az avokádófogyasztás kérdéskörének végére, már csak azért is, mert egy fontos tényre jöttek rá: az avokádómag héja nem a kukába való. Már csak azért sem, mert mint az egyetem kutatásából kiderült, olyan –gyógyszerekben is fellelhető- alapanyagokat tartalmaz, amelyek megakadályozhatják a rosszindulatú daganatok növekedését és a zsír lerakódását az érfalakon.
„Az avokádómag héja, amit a legtöbben csak kihajítanak a kukába, valójában egy drágakő. Elvégre olyan gyógyászati vegyületek találhatók benne, amelyeket a rák ellen, szív- és egyéb betegségek gyógyítására használhatunk” – mondta a kutatás vezetője Dr. Debasish Bandyopadhyay. „A kutatásunk arra is rávilágított, hogy mennyi értékes forrás található egyetlen héjban.”
Közel 5 millió tonna avokádót termelnek világszerte, amelyeknek még mindig csak a húsát fogyasszuk, míg a maghéj a szemetesben landol. Pedig több mint 116 összetevőt találtak a maghéjban a texasi szakemberek. Ezek közül a legtöbb a daganatos sejtek terjedésének és elburjánzásának megakadályozásában játszik szerepet.
De nem csak a rákmegelőzésre használható szerek találhatók meg benne. Az avokádómag héja tartalmaz továbbá dodekánsavat is, ami növeli a lipoprotein szintjét, azaz a HDL koleszterinszintet. Így a koleszterinszint csökken, ahogy az erekre gyakorolt hatás is. Ezenkívül behenil-alkohol, más néven docosanol is fellelhető a héjban, amely fontos szerepet játszik a vírusellenes gyógyszerek készítésében.
Tehát ha legközelebb kihajítanád a kukába, inkább aprítsd fel, sajtold ki és fogyaszd el az avokádómag héját.