Jump to content

Miben rejlik a ginzeng varázsereje?

2020. 07. 28. 14:05

A ginzeng egyre inkább elismertté válik a nyugati alternatív orvoslásban is, köszönhetően stressz csökkentő és szomatikus stressz tüneteket csillapító hatása miatt.

A ginzeng a Távol-Kelet natruramedicinája évszázadok óta. Használata az idő elteltével szépen lassan a nyugati területekre is átterjedt.

A gyógyításra alkalmas hatóanyag-tartalmat a növény gyökeréből vonják ki, melyet aztán porrá őrölnek. Főként a benne megtalálható szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek azok, amik gyógyerejét adják. Az hatóanyagok közül leginkább a szaponinok, azon beül e csoportba tartozó ginzenozidok a kiemelendők, melyek egyszerűen leszámolnak a stresszel. Összesen 31 fajta ginzenozid fedezhető fel a növényben, melyek egyik csoportja szedatív a másik pedig élénkítő hatású.

A ginzenget a fent említett ginzenozidok magas számú előfordulása miatt elsősorban stresszoldónak, vagy a szellemi frissesség növelésére ajánlják.

Javítja a stressztűrő képességet, fokozza a szellemi és fizikai teljesítményt, és segít az általános gyengeség leküzdésében. Megfelelő mennyiségben fogyasztva segít leküzdeni a stresszt és a depressziót.

A gyomorműködésre is pozitív hatással van: étvágygerjesztő hatású, serkenti az emésztést. A belső elválasztású endokrin mirigyek stimulálásával is segíti a szervezetet a vitaminok és az ásványi anyagok hasznosításában. Jól használható hipoglikémiás eseteknél is, ugyanis közrejátszhat a vér cukortartalmának csökkenésében.

Csökkenti a sugárkezelés okozta sejtkárosodást, emellett véd az alkohol roncsoló hatása ellen, fokozza az agytevékenységet és az adrenalinkibocsátást. Az agyat tartósan éber állapotban tartja, így késlelteti a fáradtságérzet kialakulását.

A ginzeng egyik legkedvezőbb tulajdonságaként tartják számon, hogy tulajdonképpen normalizáló funkciója van, tehát az egész szervezetet erősíti, tekintet nélkül a kórállapot irányára. Állapottól függően stimulál, vagy épp nyugtat, csillapít.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)