Jump to content

Miként öregszik legféltettebb szervünk, az agyunk?

2020. 10. 19. 09:05

Nem minden idős ember agya azonos az életkorával, sőt némelyek memóriája és agyteljesítménye meghazudtolja a fiatalokét is.

Az ember agyának térfogata az ötvenedik életév betöltése után elkezd zsugorodni és a memória is romlásnak indul. Ezek a változások normálisak, ám nem minden embernél indulnak be!

A Massachusettsi Általános Kórház kutatói ezekre az agyterületekre összpontosították a vizsgálatukat. A tanulmányban 40 idősebb - hatvanas-nyolcvanas éveikben járó -, valamint 41 fiatalabb - 18-35 éves kor közötti - ember kognitív képességeit tesztelték.

Az MRI-vizsgálatok érdekes eredménnyel szolgáltak némely esetben ugyanis az aranykorban lévők egy része vetekedett a fiatalabbakéval. Ez 17 esetben fordult elő. A vizsgálatok szerint az ő esetükben az agy memóriagépezetének számos része vastagabbnak és egészségesebbnek tűnt, mint a velük egykorúaké. A gondolkodás, beszéd, tudatosság, és emlékezet irányításában, az kor előrehaladtával viszont az agy többi része zsugorodik.

A kutatók viszont felhívták a figyelmet arra a jelenségre, hogy a "szuperöregek" agyában az érintett területek egy része a méretét tekintve hasonló maradt a fiatal felnőttekéhez.

"Az úgynevezett alaphelyzeti hálózatot vizsgáltuk, amely a tanulás és az új információk elraktározásának képességével van összefüggésben, és arra jutottunk, hogy ezek az agyi területek, különösen a hippokampusz, valamint a középső prefrontális kéreg, vastagabbak voltak a "szuperöregeknél", mint a többi idősebb felnőttnél" - magyarázta a kutatók egyike.

A kutatók szerint a tanulmányba bevont "szuperöregek" agyának más területei is megőrizték a vastagságukat, és az eredmények összefüggést mutattak az érintett területek mérete és az emlékezőtehetség között.

"Mi azonban a nyugdíjba vonulás időszakára akartunk koncentrálni. Általában ekkor kezd némileg zsugorodni az ember agya" - tette hozzá a szakember.

"Azt reméljük, hogy vannak olyan nem genetikai tényezők, mint például a jó kondíció és a helyes étrend, amelyek ellenállóvá tehetik az embert" - jegyezte meg a kutató, hozzátéve, hogy a dohányzásról és a magas koleszterinszintről már megállapították, hogy gyorsítják az agy öregedését.

A kutatók vizsgálataikkal az időskori elbutulás folyamatát szeretnék jobban megérteni, és olyan módszereket megalkotni, amelyek csökkenthetik ezt a folyamatot.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)