A flavonoidok szervezetre gyakorolt hatását rengeteg kutatás vizsgálta. Ezek tükrében, jelenlegi ismereteink azt támasztják alá, hogy számos kedvező hatással bírnak.
A flavonoidok serkentik az antioxidánsok szabad gyökök elleni küzdelmét, illetve helyreállítják a keringési zavarokat és elősegítik a sejtek könnyedebb oxigénfelvételét. Ezen felül az emésztés és anyagcsere folyamatokban is fontos szerepet játszanak, valamint csökkentik a sugárkezelések mellékhatásait. A kapcsolódó szakirodalom hangsúlyozza, hogy fogyasztásuk fontos szerepet játszik a betegségmegelőzésben.
A flavonoidok elsődleges forrásai a hagymafélék, a spenót, a zeller, különböző lencsefélék, illetve a bogyós gyümölcsök, főként a vörös szőlő, fekete ribizli, bodza, fekete szeder, fekete cseresznye.
A vegyület egyébként a növények az UV sugárzásra és kártékony kórokozók támadására adott önvédelmi reakciójaként jön létre.