Jump to content

A flavonoidok ereje

2020. 10. 23. 12:07

A jó közérzet és a szervezet egészségének megőrzése sok mindentől függ. Kitüntetett szerepet játszik ebben a flavonoidok tömkelege. Miben található, és tulajdonképpen mire jó a fura nevű vegyület? Most eláruljuk.

A flavonoidok szervezetre gyakorolt hatását rengeteg kutatás vizsgálta. Ezek tükrében, jelenlegi ismereteink azt támasztják alá, hogy számos kedvező hatással bírnak.

A flavonoidok serkentik az antioxidánsok szabad gyökök elleni küzdelmét, illetve helyreállítják a keringési zavarokat és elősegítik a sejtek könnyedebb oxigénfelvételét. Ezen felül az emésztés és anyagcsere folyamatokban is fontos szerepet játszanak, valamint csökkentik a sugárkezelések mellékhatásait. A kapcsolódó szakirodalom hangsúlyozza, hogy fogyasztásuk fontos szerepet játszik a betegségmegelőzésben.

A flavonoidok elsődleges forrásai a hagymafélék, a spenót, a zeller, különböző lencsefélék, illetve a bogyós gyümölcsök, főként a vörös szőlő, fekete ribizli, bodza, fekete szeder, fekete cseresznye.

A vegyület egyébként a növények az UV sugárzásra és kártékony kórokozók támadására adott önvédelmi reakciójaként jön létre.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)